ΕΝΦΙΑ: Η «απάτη» με τη μείωση

Οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν συνεχώς τις «παγίδες» και τα «ψιλά γράμματα» στις κυβερνητικές πολιτικές, με την πρόσφατη περίπτωση της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ για τους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων να αποτελεί τελευταίο παράδειγμα. Η εν λόγω έκπτωση, που ανακοινώθηκε ως έως και 10% για την ασφάλιση ακινήτων ενάντια σε φυσικές καταστροφές, έχει προκαλέσει σύγχυση και απογοήτευση μεταξύ των ιδιοκτητών.

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, διαπιστώθηκε ότι η έκπτωση απαιτεί την ασφάλιση του ακινήτου για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, κάτι που δεν είχε γίνει σαφές από την αρχή. Ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που βρίσκονται σε όροφο και σε αστικά κέντρα, βρέθηκαν εκτός της προβλεπόμενης έκπτωσης, καθώς πολλοί από αυτούς δεν είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για πλημμύρες, θεωρώντας ότι δεν απειλούνται από τέτοιου είδους καταστροφές.

Επιπλέον, το αρχικό επικοινωνιακό αφήγημα για 10% έκπτωση διαψεύστηκε, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η πλήρης έκπτωση απαιτεί 12μηνη ασφάλιση του ακινήτου, με την έκπτωση να μειώνεται αναλογικά για κάθε τρίμηνο που υπολείπεται.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την έκπτωση μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE περιλαμβάνει τη δυνατότητα σύνδεσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων με τις ασφαλισμένες κατοικίες, καθώς και τη δήλωση των ΑΦΜ των συνιδιοκτητών ή τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας. Παρόλο που η διαδικασία αυτή φαίνεται να είναι οργανωμένη, η πραγματικότητα των «ψιλών γραμμάτων» και των περιορισμών που συναντούν οι φορολογούμενοι αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια στις κυβερνητικές πολιτικές και τα κίνητρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ