Έρχεται νωρίς ο ΕΝΦΙΑ

Στο πλαίσιο της ετοιμασίας του ΕΝΦΙΑ για το 2024, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα. Με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να αναμένεται να αναρτηθούν νωρίτερα από ποτέ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η νέα διάταξη προβλέπει την καταβολή του φόρου σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10, αρχίζοντας από το τέλος Απριλίου 2024 και ολοκληρώνοντας στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Αυτή η αλλαγή επιδιώκει να διευκολύνει τους φορολογούμενους, απλοποιώντας τη διαδικασία εξόφλησης του φόρου μέσω της διασποράς της υποχρέωσης σε περισσότερες δόσεις. Οι φοροεκπτώσεις ξεκινούν από 10% για τους ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους κατά τη διάρκεια του 2023 για φυσικές καταστροφές, ενώ παραμένουν ενεργές οι μειώσεις του φόρου για ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και για νοικοκυριά με τρία παιδιά και άνω, καθώς και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Ωστόσο, ορισμένοι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι το κόστος του ΕΝΦΙΑ για το 2024 θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ιδίως εκείνοι που απέκτησαν ακίνητα ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους το 2023. Επιπλέον, η νέα ρύθμιση για τις φοροεκπτώσεις με βάση την ασφάλιση ακινήτων αφήνει εκτός ορισμένους ιδιοκτήτες, κυρίως εκείνους που διαμένουν σε όροφο πολυκατοικίας και δεν κινδυνεύουν από πλημμύρες, λόγω της απαίτησης για συνεχή ασφάλιση κατά τους τρεις κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για τουλάχιστον τρεις μήνες κατά το προηγούμενο έτος.

Αυτές οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναδεικνύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την εισπραξιμότητα του φόρου, παρέχοντας παράλληλα ορισμένες διευκολύνσεις στους φορολογούμενους. Ωστόσο, η προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και ενημέρωση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα όσους επηρεάζονται από τις αλλαγές στις φοροεκπτώσεις λόγω ασφάλισης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ