Δυσώδης υπόθεση: ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος του Μητσοτάκη, η Κεραμέως και οι εταιρείες που συνδέονται με το Μισέλgate

Ο επικοινωνιακός «αρχιλούστρος» του Μαξίμου Σταν Γκρίνμπεργκ, η υπότροπη Νίκη Κεραμέως και οι εταιρείες που συνδέονται με το Μισέλ-gate και τις δυσώδεις υποθέσεις εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου που δημοσιεύτηκε στο documentonews.gr:

Αδιαμφισβήτητα ο Σταν Γκρίνμπεργκ είναι ο μαέστρος που κρατά παρασκηνιακά την… μπαγκέτα φιλοτέχνησης του εξιδανικευμένου προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απ’ όταν ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος αποφάσισε να αναλάβει το «project Kyriakos» με μια ολιστική προσέγγιση χρήσης των εργαλείων της πολιτικής επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός από ατζαμής γόνος «μεταλλάχθηκε» στον πολιτικό αρχηγό που θα μπορούσε αφενός να εκφράσει και να κατευθύνει το κύμα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και αφετέρου να λανσαριστεί ως ο πρωθυπουργός που με σταθερότητα και ασφάλεια θα οδηγούσε τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή. Οσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φάσκει και αντιφάσκει για τον τρόπο πληρωμής και το ύψος του μισθού του Σταν Γκρίνμπεργκ, κάποιες «συμπτώσεις» οδηγούν σε συνειρμούς για το πόσο διευρυμένος και πολυσχιδής είναι ο ρόλος του Αμερικανού στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη.

Το Μισέλ-gate, το οποίο αποτελεί αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης –και όχι μόνο για το εσωτερικό ακροατήριο–, αποτέλεσε την αφορμή για να επανέλθουν στην επικαιρότητα όλα τα σκιώδη εγχειρήματα της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη με επίκεντρο την άντληση και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων είτε ασθενών είτε μαθητών και καθηγητών. Αυτές οι «συμπτώσεις», λοιπόν, οδηγούν σε ένα μοτίβο κυβερνητικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων όπως της Νίκης Κεραμέως. Οδηγούν και σε επιχειρηματικές συνδέσεις, όπως της Greenberg Quinlan Rosner Research (GQRR) με τη Cisco. Από αυτό τον δυστοπικό καμβά δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν ούτε η σκοτεινή Palantir ούτε η στιγματισμένη Majoritas, η οποία πρόσφερε κι αυτή τις υπηρεσίες της στον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών της μεταπολίτευσης.

Μισέλ-gate

Oι (αναγκαστικές) παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου σηματοδότησαν στα μάτια της κοινής γνώμης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης την ομολογία ενοχής του Μεγάρου Μαξίμου για το σκάνδαλο της διαρροής και χρήσης χιλιάδων emails εκλογέων του εξωτερικού από την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία εξίσου τέθηκε εκτός κούρσας ευρωεκλογών. Τα πράγματα φέρεται να είναι χειρότερα απ’ όσο παρουσιάζονται από το «πόρισμα» των «ντετέκτιβ» της Ηρώδου Αττικού, οι οποίοι κατέληξαν στο βολικό αφήγημα πως όλα συνέβησαν επί ημερών υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το Documento επικοινώνησε με την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, η οποία αρκέστηκε να δηλώσει: «Θεωρώ ότι δεν έχω ευθύνη, αλλά περιμένω να δω πού θα βγάλει η έρευνα». Παράλληλα, πηγές από το περιβάλλον του Ν. Θεοδωρόπουλου μετέφεραν στην εφημερίδα πως ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία, ενώ προσθέτουν πως οι πληροφορίες περί διαφωνίας ως προς την απόφαση της παραίτησης έγκεινται στο γεγονός ότι θεωρούσε τον εν λόγω χειρισμό λανθασμένο και σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι ήθελε να αγκιστρωθεί στο συγκεκριμένο πόστο.

Κατά τις πληροφορίες η στάση της Ν. Κεραμέως, η οποία επαναλαμβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι η επίμαχη πράξη έλαβε χώρα τον Μάιο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι φρόντισαν δε να διαμηνύσουν στην υπουργό την ενόχλησή τους, συστήνοντάς της και τον ενδεδειγμένο τρόπο που θα χειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση. Από εκεί και πέρα, η επιμονή της Ν. Κεραμέως στον χρόνο που –κατά το Μέγαρο Μαξίμου– συντελέστηκε η διαρροή δεν αποκλείεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που φρονεί η υπουργός ότι θα λύσει.

Πηγές με γνώση της λειτουργίας του ΥΠΕΣ ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αποδήμων στον ειδικό εκλογικό κατάλογο υπολείπεται κατά κάποιες χιλιάδες σε σχέση με τη λίστα που έφτασε στα χέρια της Α.-Μ. Ασημακοπούλου. Αρα, όπως προσθέτουν οι πηγές, αυτό καταδεικνύει πως η μετακλητή υπάλληλος του Μ. Σταυριανουδάκη δεν έβαλε τον Μάιο το χεράκι της, αλλά μεταγενέστερα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπουργό Εσωτερικών.

Cisco

H N. Κεραμέως συνδέεται και με ακόμη ένα σκάνδαλο αθρόας προσφοράς και χρήσης προσωπικών δεδομένων και, μάλιστα, 1,5 εκατ. μαθητών, εκπαιδευτικών και καθηγητών. Με δούρειο ίππο την τηλεκπαίδευση εν μέσω κορύφωσης της πανδημικής κρίσης το 2021 η τότε υπουργός Παιδείας πρόσφερε απλόχερα στη Cisco προσωπικά δεδομένα στην τιμή (για το δημόσιο) των 2 εκατ. ευρώ. Η υπουργός κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό τη σύμβαση με την εταιρεία, η οποία –όπως προαναφέρθηκε– συνδέεται με την GQRR.

Φορείς της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Homo Digitalis και η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας, πίεζαν αφόρητα την υπουργό για απαντήσεις. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συνάψει συμφωνία και με τον ΟΑΕΔ επί ημερών Κωστή Χατζηδάκη ή κατά την ΕΥΠ «στόχος 5046c» στο υπουργείο Εργασίας.

Palantir

Το 2020, όταν δηλαδή πρωτοεμφανίστηκε η Covid-19, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να ανοίξει την πόρτα στην Palantir, η οποία αποτελεί τέκνο της CIA και έχει άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica με χειραγώγηση του εκλογικού κοινού τόσο υπέρ του Brexit όσο και υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Για την ιστορία, Palantir λέγεται η κρυστάλλινη σφαίρα που χρησιμοποιούσε ο εξωνημένος μάγος της τριλογίας του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» ανασύροντας εικόνες από το παρελθόν ή το μέλλον.

Η διαβόητη εταιρεία, λοιπόν, έχει μανιέρα λειτουργίας να απομυζά πόρους και δεδομένα του δημοσίου κάνοντας μετάσταση σε κρατικές δομές και προκαλώντας σχέσεις εξάρτησης με τις ανά την υφήλιο κυβερνήσεις που έχει συνεργαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία ανέλαβε για περίπου εννέα μήνες την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ασθενών με κορονοϊό και το να παρέχει τα ανάλογα (πολιτικά) συμπεράσματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά, η κατακραυγή της αντιπολίτευσης αλλά και οργανώσεων με στόχευση την προστασία των προσωπικών δεδομένων οδήγησε την κυβέρνηση στην πρόωρη διακοπή της συνεργασίας με τη σκοτεινή εταιρεία.

Majoritas

Λίγους μήνες προτού ανοίξουν οι πρώτες κάλπες του 2023 ο κοινωνικός παράγοντας πληροφορήθηκε πως ο πρωθυπουργός είχε συνεργαστεί με ακόμη μία εταιρεία που δεν φημίζεται για τις διαυγείς πρακτικές της. Ειδικότερα, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας Majoritas, η οποία φέρεται να χρησιμοποιεί κατά κόρον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών για να αναπτύξει στρατηγικές πολιτικής στόχευσης ψηφοφόρων, όπως και η Cambridge Analytica. Πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη Majoritas όσο και στη συνεργαζόμενη εταιρεία Kondiment διαδραματίζει ο Λούσιαν Ντεσπόιου, ο οποίος έχει διεξαγάγει 25 πολιτικές καμπάνιες σε 15 χώρες, ενώ ισχυριζόταν πως έχει εργαστεί για πέντε προέδρους, εννέα πρωθυπουργούς, 20 κόμματα και διάφορους κρατικούς φορείς σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική.

Ο ρουμανικής καταγωγής Λούσιαν Ντεσπόιου φέρεται να ειδικεύεται στην προσωποποιημένη στόχευση ψηφοφόρων μέσω των social media, σημειώνοντας στην ιστοσελίδα της Majoritas: «Οσο περισσότερα προφίλ δυνητικών ψηφοφόρων δημιουργούνται τόσο πιο διαφορετικές και στοχευμένες γίνονται οι επικοινωνιακές προσπάθειες. Μέσω των αναλυτικών στοιχείων μπορείτε να δοκιμάσετε βασικά μηνύματα σε ένα δείγμα κοινού προκειμένου να προσαρμόσετε περαιτέρω τη στρατηγική σας και να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπο».

«Συλλέκτης» προσωπικών δεδομένων για τις εταιρείες Majoritas και Kondiment φαίνεται ότι ήταν η πλατφόρμα Questia, η οποία λειτουργεί υπό το κέλυφος της «διαδικτυακής κοινότητας, της οποίας τα μέλη εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και ειλικρινά», διεξάγοντας «κοινωνιολογικές έρευνες και έρευνες αγοράς με τη βοήθεια των μελών της, τα οποία ανταμείβει με πόντους και δωροεπιταγές για τις απαντήσεις τους». Κατά τα δημοσιεύματα, η Questia δραστηριοποιήθηκε και στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα προωθώντας ερωτηματολόγια πολιτικού περιεχομένου σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ