Δεύτερη ημέρα προσπαθειών για εκεχειρία στη Γάζα – Φόβοι για μαζικό λιμό

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε τον νέο τραγικό απολογισμό 30.534 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αριθμός των τραυματιών Παλαιστινίων έχει ανέλθει σε 71.920.

Εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Χαμάς, του Κατάρ και των ΗΠΑ συνεχίζουν σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από «σημαντικές προόδους» την Κυριακή, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ, έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να πετύχουν εκεχερία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μια συμφωνία εκεχειρίας θα επέτρεπε κυρίως την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές στο Ισραήλ.

«Η Αίγυπτος συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειές της να καταλήξει σε συμφωνία πριν το Ραμαζάνι» που ξεκινά στις 10 ή στις 11 Μαρτίου, μετέδωσε το AlQahera News επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο». «Υπήρξαν σημαντικές πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις» οι οποίες επαναλαμβάνονται από χθες στο Κάιρο χωρίς εκπροσώπους από το Ισραήλ, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε. Πριν από μία εβδομάδα πηγή από τη Χαμάς είχε επισημάνει ότι το παλαιστινιακό κίνημα πρότεινε την απελευθέρωση ενός ομήρου την ημέρα για 42 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 Παλαιστίνιων κρατούμενων για κάθε όμηρο. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία η Χαμάς ζητεί κυρίως την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή στο βόρειο τμήμα του θύλακα των εκτοπισμένων αλλά και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς οι Παλαιστίνιοι εκεί κινδυνεύουν από λιμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Unicef, 15 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Kamal Adwan στην πόλη της Γάζας τις προηγούμενες μέρες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε άλλα νοσοκομεία.

«Οι θάνατοι παιδιών που φοβόμασταν και είναι πιθανό να αυξηθούν ραγδαία» αναφέρει επικεφαλής οργάνωση προειδοποιώντας ότι πολλά ακόμη ανήλικα θα πεθάνουν από αφυδάτωση και υποσιτισμό, εκτός εάν ο πόλεμος τερματιστεί και αρθούν τα εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια. Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι 2,2 από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκονται αντιμέτωποι με «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ