Γιώργος Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε επανίδρυση – Πιθανό σενάριο η διάσπαση»

Την ανάγκη επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» και στη Νικόλ Λειβαδάρη, την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πώς «διαβάζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα

Κληθείς να σχολιάσει τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων που στήριξε το κόμμα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το κακό εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

«Καταρχάς δείχνει ένα μεγάλο, πάγιο πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιβαρύνθηκε η κατάσταση πέρα από το αρνητικό αποτέλεσμα των δυο βουλευτικών εκλογών και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε σοβαρή προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές» σημείωσε.

«Πολύ καλή περίπτωση ο Χάρης Δούκας»

Σε ό,τι αφορά την επόμενη Κυριακή είπε πως «πρέπει να υποστηρίξουμε οποιονδήποτε υποψήφιο της γενικότερης προοδευτικής παράταξης σε όλη την Ελλάδα» σημειώνοντας πως ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας «είναι μία πολύ καλή περίπτωση».

«Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θέτει ένα γενικότερο ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε μία ορισμένη επανίδρυση, όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και σε γενικότερο επίπεδο» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ»

Ερωτηθείς αν αυτή η επανίδρυση σημαίνει και προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «πρέπει να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην προοδευτική παράταξη» και το οποίο όπως είπε «δεν μπορεί να καλυφθεί από το ΠΑΣΟΚ». «Μπορεί να καλυφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική» δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ». «Δεν υπήρξε δυναμική του ΠΑΣΟΚ ούτε και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Πήρε ένα μικρό κομμάτι της δικής μας φθοράς αυτό δεν δείχνει δυναμική και το ίδιο εκφράστηκε και χθες ανέφερε.

Για το ποια μπορεί να είναι τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη μεγάλη προοδευτική παράταξη στην οποία αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «τα πρόσωπα θα βρεθούν με βάση το ποιος μπορεί να υπηρετήσει μία ορισμένη πολιτική» και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε σίγουρα μία πολιτική που να μπορεί να μιλήσει στον κόσμο».

«Από ό,τι φάνηκε και στις βουλευτικές εκλογές κάτι τέτοιο δεν διαθέτουμε και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Αλλά μία τέτοια πολιτική μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από ένα άλλο κόμμα που είναι ανοιχτό στην κοινωνία» σημείωσε.

Αναφορικά με την στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «πιθανώς να σημαίνει κάτι» για το αν το κόμμα θα προχωρήσει ενωμένο. «Αλλά για να δούμε τη μεγάλη εικόνα, το πώς θα πάνε τα πράγματα εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει μία πολιτική κατεύθυνση, αν θα υπάρξει παραγωγή πολιτικής. Αν αυτό προχωρήσει τα πάντα θα τεθούν σε άλλη βάση» πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος διάσπασης και αποχωρήσεων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το κόμμα «μπορεί να προχωρήσει χωρίς διάσπαση θεωρητικά», αλλά όπως συμπλήρωσε η διάσπαση «είναι ένα πιθανό σενάριο». Πρόσθεσε πάντως πως «η διάσπαση είναι μία σχετική έννοια» και πως «είναι άλλο η αποχώρηση κάποιου ή κάποιων στελεχών» υπενθυμίζοντας πως «το 2015 που αποχώρησε η ομάδα του Π. Λαφαζάνη έφυγε ένα σημαντικό κομμάτι και στελεχών και μελών αλλά στις εκλογές πήραν λιγότερο από το 3%».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ως πιθανό σενάριο τις αποχωρήσεις από το κόμμα απάντησε: «Δεν το ξέρω. Ο καθένας εθελοντικά συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει όλος ο δημοκρατικός χώρος να υπάρξει διάλογος και σύνθεση. Νομίζω αυτές τις μέρες -επειδή θα ανακοινωθούν και οι τομεάρχες – θα δούμε αν θα υπάρξει συμμετοχή από την πλευρά που καταψήφισε, αυτό θα δείξει πράγματα».

«Δεν έχει νόημα να πάμε σε fast track συνέδριο»

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο είπε πως θα διεξαχθεί «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να το διεξάγει με όρους όσο το δυνατόν πιο μαζικής συμμετοχής του κόσμου». Ο ακριβής χρόνος θα αποφασιστεί την Κεντρική Επιτροπή ανέφερε, επισημαίνοντας πάντως πως «δεν έχει νόημα να πάμε σε fast track συνέδριο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...