«Για να πει το ναι ο Ερντογάν στη Σουηδία πήρε ανταλλάγματα»

Για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο Βίλνιους,  καθώς και για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μίλησε  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην υφυπουργός (και υπηρεσιακός υπουργός) Εθνικής Άμυνας, στρατηγός ε.α., Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, για να πει το «ναι» ο Ερντογάν στη Σουηδία, πήρε διαβεβαιώσεις και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ υποστήριξε πως η Αγκυρα κατάλαβε ότι η τοξικότητα απέναντι στην Ελλάδα, δεν της κάνει καλό.

Πιο αναλυτικά, κάνοντας ένα flashback στο 2019, ανέφερε πως τότε: «Η χώρα μας έχει βγει από μία τεράστια κρίση, έχει αναλάβει νέα κυβέρνηση και βρισκόμαστε με την απειλή και τον πόλεμο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού εναντίον της χώρας μας. Η χώρα είναι αδύνατη επιχειρησιακά, δέχεται έναν πόλεμο από την Τουρκία, ενώ η Τουρκία έχει μπροστά της τα F-35, έχει πάρει έγκριση για να αναβαθμίσει τα F-16 της, μετά από 4 χρόνια τι τεράστια αλλαγή έχει συντελεστεί. Καταφέραμε και αλλάξαμε την ατζέντα μέσα σε 4 χρόνια. Δείξαμε ότι το πρόβλημα της Τουρκίας με την Ελλάδα δεν ήταν όπως το ερμήνευαν, ήταν ένα πρόβλημα της Τουρκίας με τη Δύση. Η τοξικότητα της Τουρκίας επηρέασε και τη Δύση».

Και συνέχισε λέγοντας: «Και αυτή τη στιγμή η επιχειρησιακή μας ικανότητα είναι εξαιρετική, εκτός από την αναβάθμιση των F-16 τα οποία τα πρώτα 11 τα βλέπουμε να πετάμε στον ελληνικό ουρανό, έχουμε τα Rafale, περιμένουμε την 3η έγκριση για τα F-35, βρισκόμαστε με νέα πλοία, και με ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Ενώ η Τουρκία έχει υπαναχωρήσει και βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, και είχε δώσει 2,5 δις για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των F-35 κι έχει μείνει έξω από αυτό. Το ότι είμαστε πολλά βήματα μπροστά οφείλεται σε μία εξαιρετική ενεργητική, επιθετική και εναργή πολιτική που ασκήσαμε, αλλά και με τις προσπάθειες που έγιναν για να αναβαθμιστεί επιχειρησιακά η χώρα».

Οι «διαβεβαιώσεις» που δόθηκαν στην Τουρκία

Σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας τα F16 που θα αγοράσει από τις ΗΠΑ, ο κ. Στεφανής ανέφερε: «Στο Βίλνιους έπρεπε να επιτευχθεί μία νατοϊκή νίκη. Το θέμα της Συνόδου ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία κι η Ρωσία, και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία έπρεπε να εμφανιστεί ότι έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Ποιος θα είναι ενάντια σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα; Η Τουρκία. Άρα θα έπρεπε να βρεθούν τα λεκτικά, οι σχέσεις, οι δυνατότητες. Εάν φεύγαμε από το Βίλνιους χωρίς να έχει επιτευχθεί έστω και αυτό το λεκτικό και η χειραψία μεταξύ Στόλτενμπεργκ, Ερντογάν, και του προέδρου της Σουηδίας, θα ήταν αποτυχία η Σύνοδος. Έπρεπε να δώσουν στην παγκόσμια κοινότητα και στη Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και συνεκτικό».

Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν δέχεται τεράστια κριτική στο εσωτερικό του γιατί «ενέδωσε» για την Σουηδία, χωρίς να πάρει τα ανταλλάγματα που θέλει. Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι οικονομικό. Και πέτυχε μέσω αυτής της συζήτησης, στο να αρχίσουν σε αυτό το κομμάτι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πήρε μία δέσμευση, γιατί στην ΕΕ ρυθμίζονται πολλά οικονομικά ζητήματα, τα οποία θα του δώσουν ανάσα στην οικονομία του, μετά από τη μη δυνατότητα των χωρών του Κόλπου να συνεχίσουν να τον βοηθάνε. Αυτές οι χώρες σταμάτησαν να δίνουν χρήματα στην Τουρκία, και έπρεπε να βρει μία λύση, δηλαδή μέσω της επανέναρξης των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και μέσω της αλλαγής του νόμου της Σουηδίας, που επιτρέπει να γίνονται οικονομικές συναλλαγές και ήρε και το θέμα της βίζας στους Σουηδούς πολίτες που πάνε στην Τουρκία. Πήρε διαβεβαιώσεις για το οικονομικό κομμάτι. Η Τουρκία κατάλαβε ότι η τοξικότητα απέναντι στην Ελλάδα δεν της έκανε καλό. Συνεχίζουμε το στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της χώρας μας, γιατί οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη».

«Διατηρείται ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας»

Για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Στεφανής, ανέφερε: «Η κατάσταση βασίζεται σε 3 άξονες: υπάρχει πολιτική συζήτηση, τα δύο υπουργεία θα αναλάβουν να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα αυτή σε έμπρακτα πράγματα και τρίτον διατηρείται ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας. Δεν έγινε συζήτηση για την Θράκη ούτε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, που κατά κόρον έχει κατακρίνει ο κ. Ερντογάν.

»»Προτεραιότητα είναι η υγεία, η σωτηρία των ανθρώπων, αλλά από την άλλη πλευρά, όταν θες να έχεις ένα ισχυρό κράτος, που να είναι σε θέση να κάνει ειρηνικά έργα πρέπει το πρώτιστο χαρακτηριστικό να είναι η ασφάλεια και η άμυνα. Και για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Για το αν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου

Για την υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Στεφάνης ανέφερε πως, «έχω κάνει μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό, είναι στα δικά του χέρια και στην απόφασή του. Πολύ σύντομα θα μάθουμε την απόφασή του».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ