Γερμανικός Τύπος για Ελλάδα: Άδεια εργασίας σε 30.000 μετανάστες

«Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει άδειες διαμονής και εργασίας σε περίπου 30.000 μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι ο λόγος για το μέτρο είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιδίως στη γεωργία», γράφει στην ιστοσελίδα της η Αυστριακή Ραδιοφωνία ORF με τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει να χορηγήσει άδεια εργασίας σε 30.000 μετανάστες»

Η ιστοσελίδα της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης παρατηρεί: «Μέχρι σήμερα μετανάστες έπαιρναν άδεια εργασίας στην Ελλάδα μόνο μετά από 7 χρόνια.Τώρα θα νομιμοποιείται κάποιος που μπορεί να αποδείξει ότι ζει στη χώρα 3 χρόνια, δεν έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα και του έχει προσφερθεί θέση εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η νομιμοποίηση θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και ότι όσοι εργάζονταν παρανόμως αποκτούν κοινωνική και συνταξιοδοτική ασφάλιση, ενώ παράλληλα θα καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα καλυφθούν κενές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει έλλειψη περίπου 70.000 εργαζομένων στην καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και ελιάς, καθώς και στην κτηνοτροφία. Υπάρχουν επίσης δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου σχεδόν 45.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω ξηράς ή θάλασσας. Σε ορισμένους από αυτούς χορηγείται άσυλο. Κάποιοι από εκείνους που δεν διασφαλίζουν άσυλο, εγκαθίστανται παράνομα στην Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι συχνά κακές, μιας και δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα και αναγκάζονται να εργάζονται παράνομα για ελάχιστα χρήματα».

tagesschau.de: «Κακές σοδιές, θρασύτατοι κλέφτες»

«Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου ξυπνά κάθε λογής επιθυμίες. Οι αγρότες στην Ελλάδα αναγκάζονται να θωρακιστούν απέναντι σε ολοένα και πιο θρασύδειλους κλέφτες. Ακόμα και η πιο σύγχρονη τεχνολογία ωστόσο, δεν βοηθά πάντα», γράφει η ιστοσελίδα tagesschau.de με τίτλο «Κακές σοδιές, θρασύτατοι κλέφτες».

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημοσίας τηλεόρασης (ARD) σημειώνει: «Σε όλη την Ελλάδα ελαιοπαραγωγοί καταγγέλλουν κλοπές. Τη μια φορά άγνωστοι μαζεύουν τις ελιές. Την άλλη κόβονται με πριόνι ολόκληρα κλαδιά και εξαφανίζονται. Ακόμα και τόνοι ελαιολάδου κάνουν φτερά μέσα από ελαιοτριβεία. Ο ελαιοπαραγωγός Γιώργος Περογιαννάκης από την Έμπαρο Κρήτης βρίσκεται στη μέση της συγκομιδής. Για πολύ καιρό δεν έδινε σημασία στην κλιματική αλλαγή. Τώρα βιώνει στο πετσί του τις επιπτώσεις της. Η οικογένειά του ζει από τις ελιές εδώ και 500 χρόνια. Ο ίδιος είναι 50 ετών και δεν έχει βιώσει ποτέ μια καταστροφή σαν τη φετινή. Αντί για 8 τόνους λάδι οι ελαιώνες του θα αποδώσουν μόνο μισό τόνο φέτος, εκτιμά. Όποιος δεν έχει ποτίσει τα δέντρα, όπως ο ίδιος, θα πληγεί ακόμη περισσότερο, προσθέτει. Ο παραγωγός φοβάται ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα στο μέλλον, αν δεν αντιμετωπιστεί από κοινού το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και το ελληνικό κράτος δεν ασχοληθεί επαρκώς με το θέμα.

Μέχρι τώρα οι κλέφτες δεν έχουν εισβάλει στους ελαιώνες του Γιώργου Περογιαννάκη. Γνωρίζει όμως ότι δεν αποκλείεται να συμβεί και σε εκείνον. Για αυτό θέλει να δοκιμάσει μια νέα μέθοδο και να προστατέψει τις ρίζες του με GPS. Μοιάζουν με ένα διπλό κεράσι με ένα μίσχο ανάμεσά τους. Είναι κρεμασμένο στα δέντρα και στέλνει το στίγμα του στο κινητό. Αλλά ακόμη και η σύγχρονη τεχνολογία δεν προστατεύει από την κλοπή λαδιού μετά το ελαιοτριβείο».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ