Γάζα: Εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας υπάρχει μεγάλη συμφόρηση. Το πέρασμα έχει πλάτος μόλις λίγα μέτρα και τα φορτηγά σχηματίζουν ουρές. Αλλά και για να φτάσουν οι οδηγοί εκεί, έχουν ήδη περάσει από μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

Έχουν παραλάβει το φορτίο τους στην Ιορδανία ή την Αίγυπτο. Χιλιάδες τόνοι προμηθειών βρίσκονται επίσης στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ από τον Ιανουάριο. Ωστόσο για την ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει τη μεταφορά τους στη Γάζα, καθώς πρόκειται να διανεμηθούν από την Οργάνωση Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους (UNRWA). Το Ισραήλ κατηγορεί πολλούς συνεργάτες της οργάνωσης για άμεση εμπλοκή τους στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Αυστηροί έλεγχοι και χρονοβόρες διαδικασίες

Ακόμη και η ανθρωπιστική βοήθεια που δεν μπλοκάρεται, δεν μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στη Γάζα. Τα φορτηγά πρέπει πρώτα να περάσουν από ένα από τα δύο ισραηλινά σημεία ελέγχου στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, όπου το φορτίο που μεταφέρουν ελέγχεται εξονυχιστικά. Τα σημεία αυτά βρίσκονται στο Κερέμ Σαλόμ, κοντά στη Γάζα, και στη Νιτζάνα, η οποία απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα.

Το Ισραήλ άνοιξε τώρα και τα σύνορα στο Κερέμ Σαλόμ προς τη Γάζα, αλλά μόνο για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ. Όλα τα άλλα φορτηγά στέλνονται στη Ράφα, όπου η αναμονή για τον έλεγχο των φορτηγών είναι μεγάλη. Ορισμένες παραδόσεις χρειάζονται ημέρες, ίσως και εβδομάδες, για να φτάσουν στη Γάζα. «Υπάρχουν πάνω από 1.000 φορτηγά έτοιμα να παραδώσουν τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας», εξηγεί στην DW ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γερμανικού γραφείου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP). Ωστόσο, οι αυστηροί ισραηλινοί έλεγχοι, οι ενστάσεις των Ισραηλινών κατά των παραδόσεων και η καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, επιβραδύνουν σημαντικά τις παραδόσεις.

Το Ισραήλ μπλοκάρει βοήθεια «διπλής χρήσης»

Υπάρχει η φήμη ότι η Χαμάς διεκδικεί μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας για την ίδια. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Η μεγαλύτερη ανησυχία του Ισραήλ όμως, είναι ότι μέσω των κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια της Χαμάς στρατιωτικός εξοπλισμός. Επομένως, οι παραδόσεις ελέγχονται σχολαστικά. Ειδικά τα αγαθά «διπλής χρήσης», είδη δηλαδή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως και για στρατιωτικούς σκοπούς, απαιτούν ειδική άδεια. Οι Ισραηλινοί έχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών, όταν αποφασίζουν ποια αγαθά εμπίπτουν όντως σε αυτή την κατηγορία.

Παρά το ότι πλέον είναι εφικτές και παραδόσεις ανθρωπιστικής διά θαλάσσης ή από αέρος στη Γάζα, ο Μάρτιν Φρικ θεωρεί πως είναι απαραίτητη είναι η κατάπαυση του πυρός, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ανοίξουν περισσότερα συνοριακά περάσματα: «Θα μας βοηθούσε πάρα πολύ αν άνοιγε το Ερές, το συνοριακό πέρασμα στα βόρεια. Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 30 μίλια από τη Λωρίδας της Γάζας. Και αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους δρόμους που περνούν κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Έτσι θα μπορούσαμε να παράσχουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια σε σχέση πριν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ