Του Γιώργου Λακόπουλου
Για όσους μπουν στη συζήτηση που ανοίγει η ερώτηση των Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου – «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;» – Η απάντηση είναι: Αλέξης Τσίπρας.
Στις 13 Φεβρουαρίου ο Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και η Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων».
Φυσιολογικά οι απαντήσεις θα είναι τρεις. Ο Τεμπονέρας θα πει «Κασσελάκης», η Αχτσιόγλου θα προτάξει τον Χαρίτση και ο Χριστοδουλακης θα ισχυριστεί« ο Ανδρουλάκης, φυσικά».
Ωστόσο αυτές οι απαντήσεις πρέπει να αποκλειστούν, έτσι όπως είναι «στημένη» η εκδήλωση – αρχίζοντας από τον τίτλο, με το υπονοούμενο για τις ηγεσίες των κομμάτων τους.
Οι ομιλητές θα εστιάσουν στο δεύτερο σκέλος του τίτλου και θα προτείνουν συνεργασία των «προοδευτικών δυνάμεων», ή «μέτωπο», όπως πλασάρεται τελευταία.
Η ουσία όμως μένει στο πρώτο σκέλος: ποιος μπορεί, όχι απλώς να πάει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον νικήσει;
Ο όρος «ποιος» παρακάμπτει τα κόμματα και προσανατολίζει την αναζήτηση σε πρόσωπα.
Ορθά. Στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν για Πρωθυπουργό. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ή του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν – σήμερα τουλάχιστον – προϋποθέσεις να πάρουν την κυβέρνηση, είναι κάτι περισσότερο από υπερβολή.
Όπως έχει διαμορφωθεί η πολιτική σκηνή – με όποια σειρά μεταξύ τους και βγουν από την κάλπη των ευρωεκλογών – δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ.
Οι λόγοι είναι πολλοί: η παραταξιακή συνοχή της, ο επαγγελματισμός της ηγεσίας της και η συντριπτική υπεροχή της σε χρήμα και επικοινωνία.
Η ήττα της θα προέλθει από τη σύμπραξη περισσότερων κομμάτων, σε σχηματισμό στον όποιο απαραιτήτως θα μετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί να διαμορφωθεί πριν τις εκλογές, με στόχο να πάρει την πρώτη θέση, και αν όχι, να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία.
Αλλά μπορεί να διαμορφωθεί και μετά, με προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων ότι θα ενώσουν στη Βουλή τις δυνάμεις τους. Χωρίς τις ανοησίες του 2019, αν… δικαιούται το δεύτερο κόμμα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.
Και από αυτό τον δρόμο, στο ίδιο ερώτημα φτάνουμε: Ποιος; Πλησιάζοντας στις εκλογές το ερώτημα θα γίνει σαφέστερο: Ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός;
Για την ακρίβεια: με ποιον επικεφαλής θα διεκδικήσει η – ας την πούμε – «Δημοκρατική Συνεργασία» την πρώτη θέση; Και ποιον θα προτείνουν ως Πρωθυπουργό τα δημοκρατικά κόμματα στη Βουλή, μετά τις εκλογές;
Καθαρά ερωτήματα, που θα χρειαστούν καθαρές απαντήσεις.
Μην το βασανίζετε: Για όσους μπουν στη συζήτηση που ανοίγει η ερώτηση των τριών – «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;» – Η απάντηση είναι: Αλέξης Τσίπρας.
Από τα κόμματα που μπορούν να συγκροτήσουν αντιδεξιό συνασπισμό, είναι ο μόνος πρωθυπουργήσιμος. Με πλήρη την πολιτική επάρκεια, πείρα και δημόσιο λόγο, να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη – για λογαριασμό της Δημοκρατικής Παράταξης.
Αλλιώς θα είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος…