Οι φοιτητές ο νέος «εφιάλτης» για το Μαξίμου

Το σύνθημα «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία» αναδεικνύεται εκ νέου σε πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου, με την παρέμβαση των ΜΑΤ σε ακαδημαϊκούς χώρους, όπως στο ΑΠΘ και πιο πρόσφατα στην υπό κατάληψη Νομική του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Η εισβολή των ΜΑΤ και η προσαγωγή 18 φοιτητών, με κατηγορίες να ασκούνται σε 12 από αυτούς, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Η κοινωνία και η φοιτητική κοινότητα ανταποκρίθηκαν με δυναμική συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας την ελευθερία και τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει στην προώθηση ενός νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης, παρά τις αντιδράσεις.

Η ενταση στις σχέσεις κυβέρνησης και φοιτητικών κοινοτήτων αναδεικνύει ένα διάλογο για την νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Οι κατηγορίες για επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και η αποστασιοποίηση από τις αρχές του Συντάγματος, ιδιαίτερα το άρθρο 16, τονίζουν την ανάγκη για μια πιο ουσιαστική συζήτηση γύρω από το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα.

Οι επερχόμενες κινητοποιήσεις, όπως το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και η μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια, ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν μια νέα φάση στη διεκδίκηση για μια δίκαιη και προσβάσιμη εκπαίδευση για όλους.

Το επόμενο διάστημα προμηνύεται εφιαλτικό για το Μέγαρο Μαξίμου, με αγρότες και φοιτητές να αντιδούν, με την αγωνιστική τους επιμονή παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μαζέψει την κατάσταση με διάφορα ημίμετρα αλλά και πολλή καταστολή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ