«Βόμβα» από το Sputnik: «Ο Μπλίνκεν υποχρέωσε τον Μητσοτάκη να στείλει ξανά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία»

«Βόμβα» από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, που αποκαλύπτει πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 6 Ιανουαρίου απέσπασε υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία για ακόμη μία φορά με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, δόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «εντολή» να αποφασίσει σύντομα ποια οπλικά συστήματα θα παραδώσει στην Ουκρανία.

Αφενός είναι φανερό, όπως έχουμε γράψει ξανά, (Διαβάστε οπωσδήποτε: Κλείνει η «κάνουλα» των ΗΠΑ για την Ουκρανία) οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν την Ουκρανία και θέλουν να επιβάλλουν στους συμμάχους τους το βάρος αυτό.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα ταπεινωτικό «τελεσίγραφο» όταν επισκέφθηκε την Αθήνα πρόσφατα.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έλαβε ελάχιστες μέρες προθεσμία για να αποφασίσει για αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου.

Υπενθυμίζεται πως, η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ, ήταν από τις πρώτες που έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. « Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει τα πάντα, έχει παραβιάσει την εθνική άμυνα, ειδικά στα νησιά, για να στηρίξει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό », γράφουν τα δημοσιεύματα.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έσπευσαν να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να επιβάλουν την τυραννία του Κιέβου στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς», επισήμανε πρόσφατα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD).

Επιπλέον τον Αύγουστο, η Ελλάδα επέλεξε να ενταχθεί σε έναν συνασπισμό χωρών που εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Τον Αύγουστο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με τον Μητσοτάκη ότι οι δύο πλευρές είχαν επίσης υπογράψει μια κοινή δήλωση στην οποία ο Κ.Μητσοτάκης δεσμεύει την Ελλάδα να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Επιπλέον και ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από δυτικές χώρες και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να παρατείνει τη σύγκρουση.

Από ελληνικής πλευράς παραδόθηκαν στους Ουκρανούς:

  • 45-122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους
  • 15.000 βλήματα των 73 χλστ.
  • 15.000 ρουκέτες των 122 χλστ.
    20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ
  • 3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,
  • 60 MANPAD FIM-92 Stinger,
  • 17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών
    1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ