Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση για τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Δαδιά

Σφοδρή σύγκρουση για τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Δαδιά

Σφοδρή σύγκρουση για τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Δαδιά. Σύγκρουση αναμένεται σήμερα στη Βουλή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει για τις κυβερνητικές κινήσεις σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρχικά, βασική επιδίωξή του είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση εστιάζει στα προβλήματα των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται, αδυνατώντας να καταθέσει προτάσεις και βιώσιμες λύσεις, προσέρχεται στη συζήτηση ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το master plan για την ανασύνταξη των πληγεισών περιοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις ενέργειες που έγιναν την ώρα της «κρίσης», τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται, τα έργα που προγραμματίζονται ενόψει του χειμώνα αλλά και μακροπρόθεσμα, κινούμενος στο τρίπτυχο «κρατική αρωγή στις πληγείσες περιοχές – αποκατάσταση των υποδομών – μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ανάταξης και ανασυγκρότησης».

Στη ΝΔ τονίζουν ότι διακηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στη Θεσσαλία να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οργάνωση από μηδενική βάση των έργων διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό άλλωστε, επισημαίνεται και στο πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων της HVAInternational, της εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας. «Ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα», ανέφερε κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη μνεία θα υπάρξει στις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συνάντηση με την Ούρσουλα Φορ Ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και τη στήριξη της Ευρώπης με οικονομικούς πόρους.

Στη γωνία περιμένουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα στηλιτεύσουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης. «Η ευθύνη έχει κομματικό ονοματεπώνυμο και είναι κολοσσιαία», είχε άλλωστε πει από το βήμα της Βουλής στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Σωκράτης Φάμελλος, ζητώντας τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσει στη μη καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ θα αναφερθεί και στο πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στα χέρια των αρμόδιων υπουργών. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι προτάσεις της εταιρίας «ταυτίζονται» με το πλαίσιο θέσεων του εθνικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας που είχε καταρτιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αλλά και της Δαδιάς αναμένεται να παρουσιάσει στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνοντας τη συγκρότηση μιας task force, ώστε να λαμβάνονται με ταχύτητα αποφάσεις. Παράλληλα, θα ζητήσει, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη άμεσα μέτρα ανακούφισης αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο πρόεδρός του θα ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι καλλιεργεί μια ψευδεπίγραφη μεταρρυθμιστική εικόνα, η οποία είναι επί της ουσίας «αδειανό πουκάμισο», καθώς δεν φαίνεται να πήρε κανένα μάθημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει έμφαση στην απουσία πρόληψης, σημειώνοντας, επικαλούμενος δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, ότι ακόμη και το υπουργείο που συστήθηκε δεν λειτουργεί ουσιαστικά. Σε ότι αφορά στο πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων θα αναφέρει ότι αυτό που επισημαίνεται είναι ότι δεν υπήρξαν έργα και σωστός σχεδιασμός, ενώ σε ότι αφορά στο δάσος της Δαδιάς θα ζητήσει απαντήσεις για τα έργα και τις ημέρες της επιτροπής Αμυρά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ