Βαρύ και ασήκωτο το κλίμα τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας τους αλλάζει ή… αλλάζει ο ίδιος;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να αντιληφθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και το κλίμα θα είναι βαρύ και ασήκωτο. Πέραν αυτού, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη στο χείλος της εσωστρέφειας, αφού έχουν αρχίσει και σχηματοποιούνται δύο «επίπονα» σχέδια για την «επόμενη μέρα».

Επί της ουσίας, οι «προεδρικοί» -ήτοι η Κίνηση  Μελών και στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Όλγα Γεροβασίλη κ.α. φέρονται να είναι πιο κοντά σε ένα σχέδιο που προβλέπει αφενός αντικατάσταση όλου του επικοινωνιακού και στρατηγικού επιτελείου που πλαισιώνει τον πρόεδρο του κόμματος, αφετέρου το «κόψιμο» από τα ψηφοδέλτια μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών που δεν σηματοδοτούν την ανανέωση.

Μάλιστα, στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου κυκλοφορούν ήδη συγκεκριμένα ονόματα επανεκλεγέντων βουλευτών που, όπως λένε ορισμένοι, «θα έπρεπε να διευκολύνουν τον Τσίπρα και να ζητήσουν να αποστρατευθούν». Βεβαίως, προσώρας, η συζήτηση είναι μεν δύσκολη αλλά δεν έχει γίνει ανθρωποφαγική. Όμως, τα ονόματα ακούγονται -όσο κι αν τα προαναφερθέντα στελέχη επ’ ουδενί επιβεβαιώνουν σε συζητήσεις τους ότι προωθούν τέτοιο πολιτικό σχέδιο.

Ο μόνος που άφησε ανοιχτό ήδη από προχθές, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ένα τέτοιο ενδεχόμενο -αλλά με πολύ προσεκτικό τρόπο- ήταν ο βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, που διεμήνυσε ότι «όλα μπορούν να συζητηθούν», όταν ερωτήθη κατά πόσον θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο αλλαγής της σύνθεσης των ψηφοδελτίων (αφού οι επόμενες εκλογές διεξάγονται με κάλπη και, άρα, οι βουλευτές «διορίζονται» επί της ουσίας αναλόγως της θέσης και της σειράς τους στο κάθε ψηφοδέλτιο).

«Στοπ» στον Τσίπρα

Βεβαίως, το ως άνω σχέδιο έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού συνοδεύεται από γενναιότερο άνοιγμα προς το Κέντρο και νέες πολιτικές διεύρυνσης του κόμματος. Αντιθέτως, σειρά στελεχών θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον χαμένο ριζοσπαστισμό του και πως η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνεται με όρους… ψαρέματος στα θολά νερά. Πρόκειται για στελέχη που θεωρούν αφενός ότι δεν είναι ταμπού να τεθεί θέμα ηγεσίας μετά τις εκλογές, αφετέρου πως ήρθε η ώρα να βγει μπροστά η νέα γενιά του κόμματος με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στην μάχη για την κάλπη της 25ης Ιουνίου, αλλά και στην «επόμενη μέρα» γενικώς.

Αυτός ο βασικός στρατηγικός διχασμός θα επικρατήσει σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν κατά πόσον ο Αλέξης Τσίπρας θα δείξει την προτίμησή του στο ένα ή το άλλο σχέδιο. Πάντως, η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά και ήδη, η σύγκρουση επί των δύο σχεδίων είναι δημόσια και σκληρή: με το που μίλησε για πλαισίωση Τσίπρα από τους Ηλιόπουλο, Αχτσιόγλου και Χαρίτση ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δέχθηκε πυρά από την Ρένα Δούρου, που τού καταλόγισε «αηδιαστικές» δηλώσεις, αλλά και από τον Νίκο Παππά που έκανε λόγο για «ανοησίες».

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ