Βαρύτατες κατηγορίες σε πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Μάτι – Σε δίκη παραπέμπεται η Ρένα Δούρου

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τους 103 νεκρούς, τον Ιούλιο του 2018, φέρνοντας… μια ανάσα πριν τη δίωξή τους για κακούργημα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, ακολουθώντας την κρίση του 6ου τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος επανειλημμένως είχε ζητήσει την κακουργηματική δίωξη των αρμόδιων στελεχών της Πυροσβεστικής, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αποφάνθηκε, για πέντε από αυτούς, την ποινική αναβάθμιση του εις βάρος τους κατηγορητηρίου.

Ομόφωνα, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, αφού αποτίμησαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων με ένα βούλευμα που αριθμεί περί τις χίλιες σελίδες, διατάσσουν:

1. Την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης εις βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ορισμένα εκ των οποίων μετά την τραγωδία στο Μάτι και την αλλαγή της κυβέρνησης «αναρριχήθηκαν» μάλιστα σε υψηλότερες θέσεις!

2. Την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα, ανάμεσά τους πρόσωπα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Οι ευθύνες που τους αποδίδονται είναι επιμερισμένες για καθένα από τα τέσσερα στάδια της πυρκαγιάς (πρόληψη, κατάσβεση, εκκένωση, διάσωση).

3. Την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από τον χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Στο υπ’ αρ. 1368/2022 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου γίνεται εκτενής αναφορά σε μια σειρά πράξεων των πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής που είχαν ως αποτέλεσμα να μεγιστοποιηθεί η κατάσταση κινδύνου, μέσα στο χάος και στο αλαλούμ που επικράτησε, καταλήγοντας να χαθούν τόσοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον τεράστιο όγκο του υλικού που είχε συγκεντρώσει ο ανακριτής αξιολογήθηκαν μεταξύ άλλων:

α. Τα ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

β. Η απουσία από τη θέση του, την κρίσιμη ώρα, του υπεύθυνου για τα εναέρια μέσα υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος δεν πρότεινε, ως όφειλε, να «πετάξουν» ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα.

γ. Η μεγάλη καθυστέρηση άλλου υψηλόβαθμου αξιωματικού που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέττα, ο οποίος, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε πολύ αργότερα, αφού είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

«Παρακολουθούσαν αμέτοχοι τη φωτιά σαν τον Ξέρξη που έβλεπε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από τον χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω» ανέφερε χαρακτηριστικά στο πόρισμά του ο ανακριτής που χειρίστηκε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η αδιαφορία που επιδείχθηκε, συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων, συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ. από τον δήμαρχο ή την Αστυνομία, που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας».

Μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε άτομα, και εάν τελικά η δίωξη ασκηθεί, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία, αυτή τη φορά για το κακούργημα της έκθεσης. 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ