Αυτά θέλει το Κίεβο από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Τη βεβαιότητά του ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα τη Δευτέρα.

Όπως είπε, αναμένει από το Βίλνιους, όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας, να δει έναν «αλγόριθμο» για την πορεία του Κιέβου προς την επίσημη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Δουλεύουμε ακόμη τις τις διατυπώσεις, τις ακριβείς εκφράσεις της επιβεβαίωσης, όμως ήδη αντιλαμβανόμαστε (…) ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία», είπε. «Δουλεύουμε για να φτιαχτεί ο αλγόριθμος με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε την ένταξή μας, όσο πιο καθαρά και γρήγορα είναι δυνατό», επέμεινε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία είναι ήδη «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ καθώς διαθέτει τα όπλα του και μοιράζεται τις αξίες των μελών του.

«Ακόμα κι αν εκφραστούν διαφορετικές θέσεις, είναι ακόμα σαφές ότι η Ουκρανία αξίζει να είναι στη συμμαχία», είπε ο Ζελένσκι. «Όχι τώρα – υπάρχει πόλεμος, αλλά χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα. Και χρειαζόμαστε αυτό το σήμα αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ