Στο δίλημμα Μασκ ή Ζάκερμπεργκ, οι Ταλιμπάν έχουν νικητή

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες της κόντρας μεταξύ του Έλον Μασκ και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Οι ίδιοι ετοιμάζονται μέχρι για μάχη μέσα σε κλουβί, ενώ έχουν ήδη συγκρουστεί στο πεδίο της τεχνολογίας καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο Ζάκερμπεργκ λάνσαρε τη νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Threads της Meta, η οποία φιλοδοξεί να «χτυπήσει» το Twitter του Μασκ.

Στο δίλημμα όμως Μασκ ή Ζάκερμπεργκ, Twitter ή Threads ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν απαντάει ότι το Twitter έχει κάποια «σημαντικά πλεονεκτήματα» έναντι του ανταγωνισμού.

Το πρώτο πλεονέκτημα που έχει το Twitter είναι «η ελευθερία του λόγου», έγραψε σε ανάρτησή του στις 10 Ιουλίου ο Άνας Χακάνι, ο οποίος βοήθησε στις διαπραγματεύσεις των Ταλιμπάν με την πρώην, εκλεγμένη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Το δεύτερο είναι η «δημόσια φύση» και η «αξιοπιστία» του, συνέχισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι οπαδός του Threads. «Το Twitter δεν έχει μια μισαλλόδοξη πολιτική όπως η Meta», έγραψε ο Χακάνι. «Άλλες πλατφόρμες δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν».

Ο Μασκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ελεύθερου λόγου, προσπάθησε να καταστήσει το Twitter φιλόξενο σε κάθε λόγο, ακόμη και αν είναι αμφιλεγόμενος με την προϋπόθεση ότι είναι νόμιμος. Ωστόσο, παρά αυτή του τη δέσμευση, το Twitter, από την εξαγορά του κι έπειτα, έχει υποκύψει σε εκατοντάδες αιτήματα λογοκρισίας από κυβερνήσεις όπως η Τουρκία και η Ινδία, ανέφερε προηγουμένως η El Pais.

Σημειώνεται ότι τα μέλη των Ταλιμπάν άρχισαν να εντάσσονται σοβαρά στο Twitter το 2020 για να προσεγγίσουν ένα διεθνές, αγγλόφωνο κοινό, καθώς δεν ήθελαν να μην απαντήσουν στους ισχυρισμούς που τους αφορούν από την προηγούμενη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Η ομάδα των Ταλιμπάν κατέλαβε την εξουσία με τη βία τον Αύγουστο του 2021, λίγο πριν την τελική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ποιος είναι ο Χακάνι

Τον Νοέμβριο του 2019, αφέθηκε ελεύθερος από αφγανική φυλακή μετά από πέντε χρόνια εγκλεισμού, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τους Ταλιμπάν.

Την περίοδο της απελευθέρωσής του, οι Αφγανοί αξιωματούχοι περιέγραφαν τον Χακάνι ως γκουρού των υπολογιστών που κατηγορήθηκε για «στρατηγική λήψη αποφάσεων» και συγκέντρωση κεφαλαίων για το Haqqani Network, σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty. Ο ίδιος ο Χακάνι ισχυρίζεται ότι ήταν αθώος και χρησιμοποιήθηκε ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο πατέρας του, Τζαλαλουντίν Χακάνι, ήταν ο ιδρυτής του Haqqani Network, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τους Ταλιμπάν και θεωρούνταν η «πιο θανατηφόρα και εξελιγμένη ομάδα ανταρτών» στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της κατοχής, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Το 2012, η ​​κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Haqqani Network ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Οι Ταλιμπάν είχαν χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα πάνω από μια δεκαετία νωρίτερα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ