Ανατριχίλα και αποτροπιασμός: Διέσπειραν τον ιό της… αμφιβολίας σε 470.000 εμβολιασμένους

Αναστάτωση και έντονη ανησυχία έχει κυριεύσει από το απόγευμα της Δευτέρας τους περίπου 470.000 πολίτες που ανέμεναν να κάνουν το επόμενο διάστημα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αλλά η επιτροπή εμβολιασμού γνωστοποίησε αιφνιδιαστικά πως σταματά η χορήγηση του σκευάσματος στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της προέδρου της επιτροπής Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση εξαιτίας του μεγάλου προβληματισμού σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών και να δώσει σαφείς οδηγίες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Εξήγησε, πάντως, ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η επιτροπή εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφασή της.

«Ως πριν από δύο μήνες η πιθανότητα νόσησης ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς, η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς έναν δύο μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA» εξήγησε ο κ. Βατόπουλος και επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, μία προς 150.000.

«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid» επισήμανε.

Υπέρ της άποψης να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη τάχθηκε και ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

«Δεν συνιστάται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca. Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτή την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε, όμως, στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον Covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα απέδωσε την αλλαγή πλεύσης με το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας Θεοκλής Ζαούτης.

«Στηρίζεται στα δεδομένα και στην εξέλιξη. Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid-19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση» τόνισε ο κ. Ζαούτης, σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση της επιτροπής.

Αηδίασε ο κόσμος με τις ομολογίες Βασιλακόπουλου

Ανατριχίλα και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η ωμή παραδοχή του Θοδωρή Βασιλακόπουλου ότι οι επιστήμονες γνώριζαν τις πιθανές παρενέργειες που θα προκαλούσε το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά πήραν… το απαραίτητο ρίσκο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του
ΕΚΠΑ, κάνοντας μια μεγάλη κυβίστηση απ’ όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε μια σειρά παραδοχών για το εμβόλιο της AstraZeneca, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και αφού είχε προηγηθεί η καθυστερημένη εισήγηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού για «στοπ» στους εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. «Οι επιστήμονες θέλουν το καλό του κόσμου, όχι το κακό. Δεν κρύβουν τίποτα. Οταν γινόταν χαμός με την πανδημία, το όφελος από το εμβόλιο ήταν μεγαλύτερο από το κόστος μιας πιθανής επιπλοκής. Τότε, λοιπόν, ζυγίσαμε το όφελος με το κίνδυνο και ταχθήκαμε αναφανδόν υπέρ του εμβολίου» ανέφερε, παραδεχόμενος πως κάποιοι εν κρυπτώ αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμείς να γνωρίζουμε τα επαρκή δεδομένα.

«Σήμερα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, αποφασίσαμε πως θα ήταν καλό έστω και αυτό το μικρό ρίσκο να μην το πάρουμε» προσέθεσε, προκαλώντας ακόμα περισσότερη ανησυχία στον κόσμο, ο οποίος έτρεξε να εμβολιαστεί και σήμερα βλέπει τα δεδομένα να αλλάζουν.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μάλιστα, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στη διάχυτη ανησυχία των πολιτών, μερίδιο ευθύνης της οποίας έχει και η επιστημονική κοινότητα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εμμένοντας στις αντισυνταγματικές και μάλλον αναποτελεσματικές απόψεις.

«Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η πειθώ. Το καλύτερο θα ήταν να πείσουμε τους ανθρώπους που έχουν αντιρρήσεις ή αμφιβολίες για το εμβόλιο» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος για να προσθέσει πως «το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν», ανοίγοντας έτσι το παραθυράκι για την έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ