Έκθεση Ρωσικού ΥΠΕΞ κατά Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης-ΗΠΑ για Ουκρανία

H Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα μέσω του λογαριασμό της Ρωσικής Πρεσβείας της Αθήνας στο X (twitter) ανάρτησε την έκθεση του Ρωσικού ΥΠΕΞ με τίτλο «Σχετικά με τις παράνομες ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του κλήρου και των ενοριτών της»

Η Ζαχάροβα ισχυρίζεται ότι η έκθεση «ξεσκεπάζει τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων χριστιανών από το Κίεβο σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες δυτικές χώρες».

H έκθεση δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο (2023) και αναφέρει στην εισαγωγή της:

«Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία συμβάλλουν στη συνολική εικόνα μιας συστημικής κρίσης στην παγκόσμια Ορθοδοξία που προκαλείται από τις πολιτικές του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών, που ενθαρρύνουν τους σχισματικούς να κάνουν αυτό που κάνουν. Οι αρχές του Κιέβου και η Δύση προσπαθούν να βάλουν σφήνα μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού λαού, για να καταστρέψουν την πνευματική συγγένεια των ορθοδόξων πιστών στις δύο χώρες, ακόμη και παρά την απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να ανεξαρτητοποιηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώην ουκρανικές αρχές έλαβαν επίσης διάφορα μέτρα κατά της κανονικής Εκκλησίας. Μεμονωμένα στοιχεία για την καταστολή των κληρικών και των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταγράφηκαν το 2014 και ακόμη νωρίτερα. Η πίεση πλήρους κλίμακας σε όλο το σύστημα στην κανονική Ορθοδοξία στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2018 και εντάθηκε το 2022-2023. Ενορχηστρώθηκε από τις κεντρικές αρχές της Ουκρανίας (πρόεδρο, κυβέρνηση και Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας) και εφαρμόζεται επί του παρόντος μέσω της νομοθεσίας, των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών, των περιφερειακών αρχών και των ιδρυμάτων αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, το 2019, δημιουργήθηκε η σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) ως αντίβαρο στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία Την ίδια χρονιά, κατά παράβαση του κανονικού δικαίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος της χορήγησε αυτοκέφαλο καθεστώς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ