Άδωνις – Βορίδης: Το δίδυμο της συμφοράς που ξεπλένει το Μαξίμου

Στο τελευταίο επεισόδιο της επικοινωνιακής προσπάθειας της κυβέρνησης να γλιτώσει από τις ευθύνες της, βγήκε μπροστά το δίδυμο Γεωργιάδης – Βορίδης. Αντιμέτωποι με συντριπτικά, αναπάντητα στοιχεία, η τελευταία λύση είναι να ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση είναι θύμα συνωμοσίας.

Αναγκασμένοι να κατηγορήσουν οποιονδήποτε εκτός από το Μαξίμου, Αδωνις και Μάκης ανέλαβαν με αλχημείες να πείσουν την κοινή γνώμη με τη δύναμη των θαυμαστών πολιτικών τους δεξιοτήτων, γνωστών από την εποχή που οι δυο τους ήταν ακόμα στον ΛΑΟΣ, πριν πάρουν την πολυπόθητη μεταγραφή για τη Ν.Δ.

«Δεν υπάρχει κανένα μπάζωμα. Η συνωμοσιολογία καταστρέφει τη χώρα. Η εμπλοκή Τριαντόπουλου έγινε για να βάλουν μια συνωμοσία γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου» δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Και εικονογράφησε μια νηπιακής υπεραπλούστευσης εικόνα για την εσπευσμένη αλλοίωση του χώρου που προσβάλλει τη νοημοσύνη του κόσμου: «Γίνεται το δυστύχημα. Εβρεχε δύο μέρες συνεχόμενα. Πάει η Πυροσβεστική και πρέπει να στήσει τους γερανούς για να σηκώσει τα βαγόνια, ώστε να βρει τυχόν επιζώντες και να περισυλλέξει τα πτώματα. Οι γερανοί, βάρους πολλών τόνων, πρέπει να σηκώσουν βαγόνια πολλών τόνων, πρέπει να πατήσουν σε σταθερό έδαφος. Το έδαφος από κάτω είναι σαθρό με λάσπη από τη βροχή».

Μόνο που στην πραγματικότητα, μέσα στα πρώτα κιόλας 24ωρα, η κυβέρνηση αποφασίζει, εκτελεί, χρηματοδοτεί κι ολοκληρώνει το μπάζωμα, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, με φερτά υλικά (χαλίκια, μπετόν), ενώ όγκοι χώματος μετακινήθηκαν με βαριά μηχανήματα. Εγιναν, δηλαδή, σε πρωτοφανή χρόνο ενέργειες αλλοίωσης στοιχείων και απόρριψης μολυσμένου εδάφους.

Οι γερανοί, που αναφέρει ως δικαιολογία ο Γεωργιάδης, διαθέτουν βάσεις ειδικά για αυτόν τον σκοπό και κάνουν τη δουλειά τους με μια απλή στήριξη των βάσεων, χωρίς καμιά ισοπέδωση του χώρου. Ο Αδωνις έφτασε στο σημείο, για να υπερασπιστεί τον Καραμανλή, να πει πως θα είναι… καλό για την κυβέρνηση αν το τρένο μετέφερε παράνομο υλικό. «Εάν υποτεθεί ότι το φοβερό αυτό δυστύχημα προεκλήθη λόγω μιας έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό. Αυτό είναι καλό για την κυβέρνηση ή κακό; Καλό. Τι θα σήμαινε αυτό; Οτι δεν φταίει πια ούτε ο Καραμανλής, ούτε η σύμβαση 717, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά η έκταση του δυστυχήματος προήλθε από κάποιους λαθρέμπορους. Πάλι ο Καραμανλής θα φταίει, αν είχαν βάλει παράνομο υλικό;», υποστήριξε με προκλητικό τρόπο.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, θα ήταν κωμικό να αρνηθεί ως συνωμοσιολογία την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών στο εμπορικό τρένο. Ετσι, ο Άδωνις πρόσθεσε, με νέα άλματα λογικοφάνειας: «Εάν υπάρχει περίπτωση λόγω λαθρεμπορίας να έχει γιγαντωθεί το δυστύχημα αυτό και αν η έκρηξη να μην είναι από τα λάδια των φρένων, αλλά λόγω ενός παρανόμου υλικού που μεταφερόταν με την εμπορική αμαξοστοιχία, εγώ προσωπικά θέλω να βρεθεί ο υπεύθυνος και να τιμωρηθεί ισόβια. Ομως, αν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας, αυτό εις τι αφορά τη διερεύνηση του ατυχήματος σε κυβερνητικό επίπεδο; Για ποιον λόγο η κυβέρνηση να θέλει να συγκαλύψει μια λαθρεμπορία; Η συνωμοσιολογία βλάπτει τη λογική».

Πρόκειται για την ξαναζεσταμένη «θεωρία συνωμοσίας» που ανεπιτυχώς επιχείρησε η κυβέρνηση να σερβίρει πριν από μήνες, μπας και φρεναριστούν οι επίμονες ερωτήσεις για τα αίτια της έκρηξης. Οταν πια η ύπαρξη των υλικών αποκαλύφθηκε από τους ειδικούς πραγματογνώμονες, άρχισε να «προσφέρεται» η εκδοχή ότι στην εμπορική είχαν φορτωθεί λαθραία υλικά από υπαλλήλους. Ομως, κάποιοι τυχαίοι υπάλληλοι δεν θα είχαν ποτέ τη δύναμη να προβούν σε επέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος και να οργανώσουν το παράνομο μπάζωμα και τη μεταφορά των υλικών.

Περισσότεροι από 1.300.000 πολίτες ζητούν δικαιοσύνη

Ο Αδωνις ήταν που τον Νοέμβριο αναρωτιόταν ποιος ασχολείται στην Ελλάδα με τα Τέμπη, όταν σήμερα πάνω από 1.300.000 πολίτες ζητούν δικαιοσύνη με την υπογραφή τους. Τον περασμένο Μάρτιο υπήρξε αφοπλιστικός: αν ο Καραμανλής έλεγε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας, δεν θα έμπαινε άνθρωπος σε τρένο. Αναρωτιέται κανείς ποια μπορεί να είναι πλέον η αξιοπιστία όσων λέει ο συγκεκριμένος πολιτικός.

Ο υπουργός φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε στο πατρονάρισμα των ερωτημάτων για τα Τέμπη. Ο Βορίδης στον ΣΚΑΪ επιστράτευσε το γνωστό, κοφτό του ύφος: «Αρνείται ο Τριαντόπουλος το μπάζωμα. Εντάξει;». Και συνέχισε για όποιον δεν βλέπει «εντάξει» τη… γυριστή Τριαντόπουλου: «Ποιος συγκαλύπτει; Η Δικαιοσύνη; Γιατί η υπόθεση του μπαζώματος πρωτίστως και κατεξοχήν βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Πραγματογνώμονας στην υπόθεση υπάρχει ένας: ο ορισθείς από το δικαστήριο. Ολοι οι υπόλοιποι είναι τεχνικοί σύμβουλοι».

Ο Βορίδης δείχνει να αμφισβητεί ακόμα και την ανακάλυψη υλικών, όπως ξυλόλιο και τολουόλιο. «Τι να συγκαλύψει η κυβέρνηση, το ότι είχε επικίνδυνο φορτίο από την άλλη πλευρά στην εμπορική αμαξοστοιχία; Το υλικό αυτό από τη μια μεριά που δεν μπαζώθηκε δεν υπήρχε;»

Για να δικαιολογήσει το πανικόβλητο κλείσιμο της Εξεταστικής απεφάνθη: «Η απάντηση είναι ότι πρέπει να γίνεται μια αξιολόγηση της αξίας των καταθέσεων». «Μπορεί οι μάρτυρες να προτείνονται αενάως» σκέφτηκε να πει με τη γνωστή σοφία που τον διακρίνει ο υπουργός Επικρατείας, παρά την καίρια σημασία που θα είχαν οι καταθέσεις στελεχών, όπως ο Τσαλίδης, και την καταφανέστατη ψευδορκία Καραμανλή.

Τον Νοέμβριο και αυτός ο διορατικός υπουργός του Μητσοτάκη ισχυρίστηκε ότι τα Τέμπη ξεχάστηκαν με το 41%. «Αυτά είναι πράγματα που κρίθηκαν από δύο εκλογές» βρήκε να δηλώσει ως επιχείρημα.

Είναι απορίας άξιο τι ακριβώς έχουν συμπεράνει Βορίδης – Γεωργιάδης για τα Τέμπη. Ομως, η υπεράσπισή τους στον Καραμανλή και τον Τριαντόπουλο εκθέτει περισσότερο αυτούς που θέλουν να ξεπλύνουν. Πάνω από 1.300.000 άνθρωποι ζητάνε, επωνύμως, την αλήθεια. Οι απαντήσεις που παίρνουν, όμως, συνορεύουν πια με την ατόφια εξαπάτηση…

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ