Τα κυβερνητικά ημίμετρα δεν σταματούν τους αγρότες

Απέναντι στην κυβερνητική πίεση και τις πρόσφατες ανακοινώσεις περί ενισχύσεων, οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα παραμένουν ανυποχώρητοι, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Η απόφαση για κλιμάκωση των δράσεων τους, με κορυφαία στιγμή ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, αντανακλά την αποφασιστικότητα και την ενότητα του αγροτικού κινήματος.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης με τροπολογίες και εκτάκτους βοηθητικούς πόρους, όπως τα 10.000 ευρώ στους πληγέντες αγρότες, η αγροτική κοινότητα δείχνει σαφή αποφασιστικότητα για περαιτέρω δράση.

Σε μια σημαντική σύσκεψη στη Θεσσαλία, η απόφαση για κλιμάκωση των δράσεων είναι σαφής, με προγραμματισμένη κορύφωση στο συλλαλητήριο του Agrotica. Επιπρόσθετα, οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα, από την Χαλκιδική έως την Αιτωλοακαρνανία, αποδεικνύοντας την ευρύτητα και τη σοβαρότητα των αντιδράσεων.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στην Agrotica, αναζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας τις διεκδικήσεις τους.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών περιλαμβάνονται η ανεπαρκής αποζημίωση για τα καλλιεργητικά έξοδα, η καθυστέρηση στην αποκατάσταση ζημιών, και οι περικοπές από τη νέα ΚΑΠ. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κωνσταντίνος Τζέλλας, τονίζει την ανάγκη συντονισμού και ενότητας στο αγροτικό κίνημα.

Οι αγρότες έχουν σχεδιάσει τις εξής πρωτοβουλίες:

  1. Αποκλεισμός εθνικού και επαρχιακού δικτύου στη Θεσσαλία.
  2. Συμμετοχή και συλλαλητήριο στην Agrotica στις 3 Φεβρουαρίου.
  3. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αποστολή καταλόγου με αιτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αιτήματα τους επικεντρώνονται στην άμεση και δίκαιη αποζημίωση για τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πραγματική ανταπόκριση στις απώλειες των αγροτών.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι τα εξής:

Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ το στρέμμα.

Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο.

Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια.

ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους.

Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).

Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια. · Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις.

Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες.

Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.

Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί.

Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ