Ώρα μηδέν για τον Μπόρις Τζόνσον: Πόσο πιθανή είναι η ανατροπή του μετά την πρόταση μομφής εναντίον του

Ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνεται αυτήν τη στιγμή στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του.

Η ψηφοφορία είναι μυστική, διεξάγεται μεταξύ των 18:00 και 20:00 τοπική ώρα (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησής του και, αν γλυτώσει την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, δεν θα απειληθεί από νέα πρόταση μομφής για έναν χρόνο, σύμφωνα με τον κανονισμό, και πιθανότατα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός μπορεί να αλλάξει.

Παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» – Καλεί τον Τζόνσον να κάνει το ίδιο

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά, μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα, είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Υπέρ της πρότασης μομφής και ο Ντάγκλας Ρος

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός βουλευτής Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα το βράδυ.

«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τους ανθρώπους στο Μόραϊ που με επανεξέλεξαν για να τους εκπροσωπώ, και πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Σκοτία, τώρα που αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μπροστά μας, δεν μπορώ με καλή πίστη να υποστηρίξω τον Μπόρις Τζόνσον», είπε ο Ρος σε ανακοίνωσή του.

«Η αποψινή μου ψήφος θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας», συμπλήρωσε.

Πώς πιστεύουν οι πολίτες τα πάει ο Τζόνσον ως πρωθυπουργός;

Η έκθεση Sue Gray για τα κορονο-πάρτι εν μέσω λοκντάουν που πραγματοποιήθηκαν εντός και γύρω από την Ντάουνινγκ Στριτ πιστεύεται ότι θα αποτελέσει καταλύτη για τη σημερινή ψηφοφορία – αλλά τα παράπονα για τον Τζόνσον εκτείνονται πολύ περισσότερο, όπως δείχνουν τα ακόλουθα γραφήματα.

Για παράδειγμα, όταν πριν από περίπου έναν μήνα οι πολίτες ερωτήθηκαν πώς τα πηγαίνει ως πρωθυπουργός, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσαν στην εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov ότι τα πηγαίνει άσχημα. Το 26% δήλωσε ότι τα πηγαίνει καλά:

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Ο δείκτης που δείχνει τη διαφορά μεταξύ των πολιτών που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον κάνει καλή δουλειά και εκείνων που πιστεύουν ότι έχει κακή απόδοση, βρίσκεται σε καθοδική πορεία εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις -45 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το YouGov, έχοντας πέσει έως και -52 στην αρχή του έτους:https://d2ff7482ba43e6b93ee10f67175fddbd.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Το πώς θα επηρεάσει τους συντηρητικούς το εν λόγω κλίμα που υπάρχει στη χώρα, μένει να φανεί.

Σε λίγη ώρα, ο Τζόνσον χρειάζεται να τον στηρίξουν τουλάχιστον 180 βουλευτές του για να επιβιώσει η ηγεσία του της πρότασης μομφής.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αποδυναμωμένος από σκάνδαλα εδώ και μήνες για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των λοκντάουν, θα αντιμετωπίσει σε λίγη ώρα πρόταση μομφής από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του.

«Το όριο του 15% των κοινοβουλευτικών που ζητούν ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, που είναι επιφορτισμένη με θέματα εσωτερικής διοργάνωσης.

Για να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού χρειάζονταν 54 επιστολές βουλευτών του κόμματος του Τζόνσον. Αν ο πρωθυπουργός χάσει, θα γίνουν εσωτερικές εκλογές για να διοριστεί νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος θα γίνει πρωθυπουργός. Αν κερδίσει, δεν θα είναι δυνατό να αντιμετωπίσει άλλη πρόταση μομφής για έναν χρόνο.

Η ψηφοφορία «απόψε προσφέρει μια ευκαιρία να δοθεί τέλος σε μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει σε άλλα πράγματα, ανταποκρινόμενη στις προτεραιότητες του πληθυσμού», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία που του δίνεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στους βουλευτές και να τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν αξία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο φοβερή πολιτική δύναμη», σημείωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό εν όψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής σε λίγη ώρα.

«Ο πρωθυπουργός έχει 100% την στήριξή μου στην σημερινή ψηφοφορία και ενθαρρύνω σθεναρά τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν», αναφέρει η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Αντεπεξήλθε στην ανάκαμψη από την COVID και υποστηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επίθεση. Ζήτησε συγγνώμη για λάθη που έγιναν. Οφείλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει η Τρας, η οποία θεωρείτο πιθανή διάδοχος του Τζόνσον.

Ο επίσης θεωρούμενος πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, αναφέρει σε δική του ανάρτηση στο Twitter: «Από την εκστρατεία εμβολιασμού ως την απάντησή μας στην ρωσική επίθεση, ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

«Τον υποστηρίζω σήμερα και θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων από την COVID-19», προσθέτει.

Στη συνέχεια και ο Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πρωθυπουργό.

Απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό), δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για οτιδήποτε συνέβη», αλλά σημείωσε ότι οφείλει «να συνεχίσει» τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο, όπως και η εκτίναξη των τιμών που προκαλεί ιστορική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, έχει ήδη προκαλέσει πτώση της δημοτικότητάς του, επιφέροντας μεγάλο πισωγύρισμα στους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου. Ο Τζόνσον παρέμεινε, προβάλλοντας κυρίως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης προς το παρόν ευνοείται από την απουσία προφανούς διαδόχου του στις τάξεις των Συντηρητικών, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στη Βρετανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ