«Φωτιά» οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου: «Στα 3 ευρώ /λίτρο η αμόλυβδη αν δεν παταχθεί η αισχροκέρδεια»

Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να αγγίζει τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο και του πετρελαίου κίνησης να προσεγγίζει τα δύο ευρώ (ανά λίτρο) οι μετακινήσεις πλέον καθίσταται πολυτέλεια για τους καταναλωτές ενώ η επιδότηση του Fuel Pass που δόθηκε από το κράτος έχει εξανεμιστεί.

Μάλιστα η τιμή της αμόλυβδης έχει χτυπήσει «κόκκινο» στα νησιά ενώ καταγράφονται περιπτώσεις που ξεπέρασε τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο.

Κατά τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργου Ασμάτογλου, με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα τον Ιούλιο θα βρίσκεται στα 2,35 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,70 ευρώ/λίτρο.

Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα και τι πληρώνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ακριβότερη κατά 31,69% είναι η απλή αμόλυβδη βενζίνη στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022, συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κομισιόν.

Ειδικότερα, στις 3 Μαΐου του 2021 η μέση τιμή λιανικής της βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφωνόταν σε 1,6 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 2 Μαΐου του 2022 ανήλθε σε 2,107 ευρώ. Πρόκειται για τη 13η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου στην Ε.Ε.-27.

Η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση, τις ίδιες ημέρες σύγκρισης, καταγράφηκε στη Βουλγαρία (44,96%). Ακολούθησαν η Τσεχία (41,84%), η Λετονία (40,14%), η Αυστρία (40,13%) κ.ο.κ. Η μόνη χώρα στην οποία διατηρήθηκε σταθερή η τιμή, σε 1,34 ευρώ το λίτρο, ήταν η Μάλτα, ενώ δεν υπήρξε μείωση τιμής σε κανένα κράτος. Οσο για τη μικρότερη αύξηση, παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία (7,46%).

Σε χώρες της Μεσογείου, όπως, για παράδειγμα, στην Ισπανία, η αύξηση έφτασε σε 37,91% (7η στη σχετική κατάταξη), ενώ στην Ιταλία ήταν πολύ μικρότερη, συγκεκριμένα ανήλθε σε 12,60%, γεγονός που την κατέταξε στην 25η θέση της λίστας. Επιπρόσθετα, στην Κύπρο, η τιμή κινήθηκε ανοδικά, κατά 26,20% (18η θέση).

«Η αισχροκέρδεια καλά κρατεί»

Στο Mega μίλησε σχετικά η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία είπα χαρακτηριστικά ότι: «Η αισχροκέρδεια και στα καύσιμα καλά κρατεί, και δε γίνονται έλεγχοι. Πρέπει να γίνει παρέμβαση της κυβέρνησης ως προς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης», σχολίασε η κ. Καλαποθαράκου, ενώ πρόσθεσε ότι «Αν δε λειτουργήσουν οι εποπτικές αρχές, μπορεί να φτάσουμε και στα 3 ευρώ στο λίτρο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ