Προκλητική «φιέστα» Ερντογάν με 3D αναπαραστάσεις στην Αγία Σοφία για την Άλωση της Πόλης (vid)

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, διοργάνωσε σόου με φώτα στην Αγία Σοφία, το οποίο περιελάμβανε και σκηνές όπως αυτή του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή πάνω στο άλογο.

Την ίδια στιγμή σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χθες Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κλιμακώνει όλο και περισσότερο τη ρητορική του σε βάρος της Ελλάδας, με μπαράζ επιθετικών δηλώσεων τα τελευταία 24ωρα.

Μετά τις απειλές που εξαπέλυσε νωρίτερα λέγοντας ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί σε όσους μας βλέπουν σαν εχθρούς” και χαρακτηρίζοντας “ακατάλληλο συνομιλητή” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σε μία κακόγουστη φιέστα που στήθηκε στο παλιό αεροδρόμιο για την μαύρη 569η επέτειο από την Άλωση της Πόλης, πραγματοποιώντας μία παραληρηματική ομιλία.

Μπροστά σε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Andolu, έχοντας πίσω του ανθρώπους που φορούσαν στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου, ο Ερντογάν έκανε επίκληση στον “Μωάμεθ τον Πορθητή”, αναφέρθηκε στο όραμα της… μεγάλης Τουρκίας του 2053 και τον στόχο να “βάλουμε στα ράφια της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς”.

Αφού είπε πως “ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των Μουσουλμάνων επτά αιώνων κατακτώντας την Κωνσταντινούπολη”, πρόσθεσε πως “όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα, χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, θα καταφέρουμε κι εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς που στήνουν δολοπλοκίες εναντίον μας”.

Παράλληλα, είπε πως: “Μετέτρεψε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε παγκόσμιο κράτος”, τονίζοντας πως “η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να θεωρηθεί ως σύμβολο της σφραγίδας του πολιτισμού σε αυτή την τεράστια γεωγραφία”.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φώναξε πως: “Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο”, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι “λέμε στοπ στην Κριμαία”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ