Ο Μπάιντεν ετοιμάζει τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Μετά την είδηση, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς και ενώ οι ΗΠΑ έχουν «πετάξει» την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται για τηλεφώνημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ και τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να τηλεφωνήσει σήμερα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πιθανολογείται ότι το τηλεφώνημα θα αφορά στην απόφασή του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, θέμα casus belli για την Τουρκία.

Το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων αποκάλυψε η Wall StreetJournal και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν το διέψευσε, αλλά παρέπεμψε σε όσα θα πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αύριο Σάββατο.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και παραδέχεται μόνο τον εκτοπισμό.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε: «Απέναντι στο ψέμα της “γενοκτονίας” των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ