«Απειλή πολέμου» από την Τουρκία για την Κρήτη

«Απειλή πολέμου» (casus belli) ακόμα και για την επέκταση των χωρικών υδάτωννότια της Κρήτης, σε μια περιοχή που δεν «γειτονεύει» με την Τουρκία, θέτει η Άγκυρα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίου ούτε κατά 1 ναυτικό μίλι» προειδοποίησε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου και υπενθύμισε την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995, σύμφωνα με την οποία εκλαμβάνεται ως casus belli (αιτία πολέμου), η περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων κατά 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, όταν και όποτε κριθεί ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη από το 2020 και συνεχίστηκε εμφατικά από τον Ιανουάριο του 2021 μετά και τον νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης -και όχι ανατολικά- δεν δικαιολογεί τουρκική αντίδραση, όπως συνέβη και με την επέκταση στο Ιόνιο. Όπως προκύπτει, όμως, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα ενόψει και των εκλογών του 2023.

Το casus belli για την Κρήτη

«Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη: Δεν επιτρέπουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων, όχι μόνο κατά 12 ναυτικά μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι, στο Αιγαίο.
Η απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο μας το 1995 είναι ξεκάθαρη. Και εξακολουθεί να ισχύει. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς, βασισμένοι σε αυτούς που προσπαθείτε να έχετε από πίσω σας. Μην μπαίνετε σε περιπέτεια. Δεν θα τελειώσει καλά για εσάς!» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995 σύμφωνα με την οποία εκλαμβάνεται ως casus belli (αιτία πολέμου), η περίπτωση που η Ελλάδα κάνει αυτό το βήμα.
Των δηλώσεων Cavusoglu έχουν προηγηθεί αντίστοιχες θέσεις από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει βλέψεις στη Γαλάζια Πατρίδα» και ότι «θέλει να παίξει το χαρτί των 12 μιλίων που αποτελεί αιτία πολέμου». «Στόχος είναι να περιοριστεί η αποκλειστική οικονομική ζώνη όπως αυτή καθορίστηκε από το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας» αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.

Οι επιστολές στον ΟΗΕ

«Υπενθυμίζοντας ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους, ο Cavusoglu δήλωσε ότι πραγματοποίησαν την 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.
Ο Cavusoglu εξήγησε ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των πιέσεων στους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης” μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Εξάλλου, ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στις επιστολές που έχει στείλει η Άγκυρα στον ΟΗΕ το 2021, σχετικά με τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατέγραψαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον Cavusoglu, οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού περιεχομένου και ότι η Τουρκία έστειλε την τρίτη της επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της διοίκησης της Αθήνας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ