Τουρκικές τράπεζες στο στόχαστρο ΗΠΑ και ΕΕ για διευκόλυνση αποφυγής κυρώσεων κατά Ρωσίας

Οι Financial Times, αποκαλύπτουν ότι  οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τις τουρκικές τράπεζες που έχουν υιοθετήσει το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσει δύο δυτικών αξιωματούχων που έχουν αναλάβει την υπόθεση της Τουρκίας.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα  οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια αντιπροσωπεία για να εκφράσει τις ανησυχίες της απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τη μία πηγή των FT: «Θα στείλουμε ένα μήνυμα πολύ ξεκάθαρα ότι, για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών δεν πρέπει να διασυνδέονται με το δίκτυο πληρωμών Mir, επειδή αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους αποφυγής των κυρώσεων».

Ο δεύτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες αυτού του μήνα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την επιβολή των κυρώσεων, αναφέροντας την Τουρκία ως τον κύριο στόχο επεσήμανε ότι «πρέπει να κλείσουμε τα κενά».

Ο Ερντογάν, θα συναντήσει τον Πούτιν σήμερα  (16/9) και έχει δηλώσει ότι υπάρχει «σοβαρή πρόοδος» όσον αφορά την επέκταση του Mir στην Τουρκία.

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η VakıfBank, η Ziraat Bank, η İş Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως εγχώρια εναλλακτική λύση αντί της Visa και της Mastercard.

Δύο από αυτές – η DenizBank που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κρατικά ελεγχόμενη Halkbank, διαβόητη για τον υποτιθέμενο ρόλο της σε ένα σχέδιο αποφυγής κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που χρονολογείται από το 2010 – υιοθέτησαν το Mir αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η İşbank είπε ότι η πολιτική της απαιτεί «αυστηρή συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε στενά τις κυρώσεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιούμε συναλλαγές με κάρτα Mir συμμορφούμενοι με αυτήν την πολιτική».

Η DenizBank δήλωσε: «Δεν εκτελούμε συναλλαγές με τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία». Η Halkbank, η VakıfBank και η Ziraat Bank δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό, που έθεσαν οι FT.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι ενώ η Άγκυρα είχε μια μακροχρόνια πολιτική εφαρμογής μόνο των κυρώσεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι «είμαστε επίσης εξίσου σταθεροί στην πολιτική μας να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να γίνει κανάλι αποφυγής κυρώσεων».

ΠΗΓΗmilitaire.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ