Πώς νίκησε ο Μακρόν (pic)

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή, αφού νίκησε την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λε Πεν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Η Λε Πεν έλαβε το 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η νίκη για τον Μακρόν, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2017, σημαίνει συνέχεια στην οικονομική και εξωτερική πολιτική και έρχεται ως ανακούφιση για τους συμμάχους της Γαλλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Μια νίκη για την ευρωσκεπτικίστρια Λε Πεν, που ήθελε να βγάλει τη Γαλλία από τη στρατιωτική δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, θα ήταν ένας γεωπολιτικός σεισμός παρόμοιος με το Brexit ή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Από πού ήρθαν όμως οι ψήφοι του Μακρόν στον δεύτερο γύρο;

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 27,84% των ψήφων και η Μαρίν Λε Πεν το 23,15%. Στην τρίτη θέση είχε βρεθεί ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν με 21,95%. Ακολούθησαν οι Ερίκ Ζεμμούρ με 7,07%, Βαλερί Πεκρές με 4,78% και Γιανίκ Ζαντό με 4,63%.

Ενδιαφέρον προκαλούν τα στοιχεία του Ipsos France για τις εναλλαγές ψηφοφόρων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, δίνοντας μια εικόνα για το πώς ο Μακρόν πέτυχε την άνετη νίκη του: καταφέρνοντας να κερδίσει αρκετούς αριστερούς ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 42% όσως υποστήριξαν τον Μελανσόν- που είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο- ψήφισαν Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σε σύγκριση με μόλις 17% που ψήφισε τη Λε Πεν – με τους υπόλοιπους είτε να βγάζουν άκυρα τα ψηφοδέλτιά τους (17%) είτε να μην ψηφίζουν καθόλου (24%).

Όσον αφορά όσους είχαν ψηφίσει τον Ζεμμούρ στον πρώτο γύρο, το 10% ψήφισε Μακρόν στον δεύτερο γύρο και το 73% Λε Πεν. Όσοι είχαν αρχικά ψηφίσει Πεκρές, το 53% ψήφισε έπειτα Μακρόν και το 18% Λε Πεν, ενώ όσοι είχαν ψηφίσει αρχικά Ζαντό, το 65% ψήφισε στον δεύτερο γύρο τον Μακρόν και το 6% τη Λε Πεν. 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ