Στουρνάρας: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τέλους

Του Γιώργου Λακόπουλου

Όλα εδώ πληρώνονται. Ακόμη και όταν κάποιος σταδιοδρομεί διαρκώς πάνω στα αποκαΐδια της παρελθούσης δράσης του έρχεται η ώρα της Νέμεσης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέχει ρεκόρ διαφυγής από σειρά υποθέσεων, για τις οποίες αντί να απολογηθεί επιβραβεύθηκε. Παραδείγματα;

-Η διαχείριση του πακτωλού που εισέπραξε η Εμπορική Τράπεζα που διοικούσε – λόγω Σημίτη- από την πώληση της Ιονικής.

– Το κόλπο του Χρηματιστηρίου, τον κατέστησε σπεσιαλίστα, ώστε όταν οι άλλοι καταστράφηκαν έγινε διευθυντής σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία.

Η μνημονιακή στρατολόγηση με ιδιότητα υπουργού Οικονομικών, με την οποία αυτοδιορίσθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας- χλευάζοντας τον επιτυχημένο ευπατρίδη Γιώργο Προβόπουλο, του οποίου υφάρπαξε τη δεύτερη θητεία.

Η προσωπική και οικογενειακή εμπλοκή σε υποθέσεις που ερεύνησε η Δικαιοσύνη, με κορωνίδα τη Νοβάρτις- στην οποία επισήμως πρόσφερε υπηρεσίες ως εμπειρογνώμονας.

Με αυτό το βιογραφικό, μετά τον Σαμαρά, ανανέωσε την θητεία του ο Μητσοτάκης. Αλλά την παραμονή του στην κεντρική τράπεζα οφείλει κυρίως στην ευρω-άγνοια των Συριζαίων.

Στη Φρανκφούρτη θεωρούν ιερό τον κανόνα της μη ανάμειξης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πολιτική των χωρών -μελών.

Είναι η βάση της ανεξαρτησίας τους. Αλλά ο Στουρνάρας την παραβίαζε, λειτουργώντας ως πολιτικός αντίπαλος του Τσίπρα- στην αντιπολίτευση και όταν κέρδισε τις εκλογές.

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει απλώς έναν φάκελο με την πολιτική ανάμειξη Στουρνάρα, ο Ντράγκι θα έστελνε άκλαφτο.

Από την 1η Ιουλίου 2022 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται στη δίνη των γεγονότων.

Η συμμορία που για τρία χρόνια προωθούσε τη θεωρία της «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Νοβάρτις προσπάθησε να αλλοιώσει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για τη Νοβάρτις.

Ήταν η τελευταία απάτη. Το βούλευμα αναγνωρίζει το σκάνδαλο και δικαιώνει όσους το ερεύνησαν.

Από τις σελίδες του όμως αναδύεται κάτι συνταρακτικό για δημοκρατικό πολίτευμα: ο εν ενεργεία διοικητής της ΤτΕ, κατέφυγε σε γκανγκστερικές μεθόδους στην περίπτωση Μανιαδάκη.

Δεν έχει απαντήσει, ακόμη. Αλλά καθώς -πλην Σαμαρά, Βενιζέλου και Γεωργιάδη -των οποίων εμφανίζεται ως εκπρόσωπος- εμπλέκεται και ο Μητσοτάκης, το σλάλομ που έφερε ως εδώ τον Στουρνάρα κάνει το χρονικό του προαναγγελθέντος τέλους του πιο συναρπαστικό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...