Ο χορός των τραμπούκων

Του Θανάση Καρτερού

Την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν βάλει στόχο οι δύο γνωστοί εκτελεστές συμβολαίων του Συγκροτήματος Μαρινάκη. Με διασταυρούμενα πυρά και οι δύο την ίδια μέρα, γιατί τόλμησε να μην είναι καταδικαστική με τον Παππά – το εντελώς αντίθετο μάλιστα.

Και με βολές ελεύθερου σκοπευτή την… επομένη ο ένας τους, επειδή τόλμησε να μην είναι καταδικαστική για την Τουλουπάκη και τον Παπαγγελόπουλο – το αντίθετο μάλιστα. Αφού δεν συμφωνούν με την αγόρευση και τις αθωωτικές προτάσεις της Όλγας Σμυρλή, τόσο το χειρότερο για την Όλγα Σμυρλή. Πρέπει να τηρηθεί το συμβόλαιο.

Η λογική τους είναι η επιτομή του τραμπούκικου πολιτισμού: Οι ίδιοι αποφάσισαν ότι είναι ένοχοι οι κατηγορούμενοι. Πριν δικαστούν. Κι αφού είναι ένοχοι και η «κυριούλα» του Αρείου Πάγου δεν αποδέχεται την ενοχή τους, είναι ένοχη η ίδια.

Άρα οι αρχιερείς του Ναού, που δικάζουν, καταδικάζουν και εκτελούν ποινές, έχουν το δικαίωμα να στήσουν στο απόσπασμα της περιφρόνησης, της ειρωνείας, της κακοήθειας, και εν τέλει της δολοφονίας χαρακτήρα την εισαγγελέα. Που δεν εννοεί να καταλάβει ότι όταν Γάμα Ένα και Γάμα Δύο απλώνουν το ζωνάρι τους, κανένας εισαγγελέας δεν μπορεί να το αγνοεί.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, ακόμα πιο ειδεχθές, σ’ αυτόν τον τραμπουκισμό με τις πλάτες της ενημέρωσης 108. Η «προειδοποίηση», η πίεση, ο εκβιασμός τελικά των δικαστών. Να ξέρουν τι τους περιμένει αν τολμήσουν να περάσουν πάνω από το ζωνάρι των κουτσαβάκηδων και να δεχτούν τις προτάσεις της εισαγγελέως.

Το φακέλωμα, η σπίλωση, η συκοφαντία, ο διασυρμός. Αποφασίστε όπως διατάζουμε, γιατί αλλιώς… Σμυρλή. Αυτό είναι το μήνυμα. Χορός τραμπούκων πάνω στο τεκμήριο της αθωότητας. Και λιτάνευση της εικόνας της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, μόνο όταν τους συμφέρει.

Τρεις εξουσίες προβλέπει το σύνταγμα. Την Εκτελεστική, τη Νομοθετική και τη Δικαστική. Για την οικονομία της δημοκρατίας μιλάμε και για μια τέταρτη: Την εξουσία του Τύπου. Της ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη πρέπει να μιλάμε εφεξής και για μια πέμπτη εξουσία. Την εξουσία των εξουσιών μάλιστα. Την εξουσία των τραμπούκων του λόγου που σιτίζονται σε συγκεκριμένα «μαγαζιά» της ενημέρωσης 108. Και επί ποινή ηθικού θανάτου, απαιτούν ακόμα κι από δικαστές συμμόρφωση στις υποδείξεις τους…

ΠΗΓΗΑυγή

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ