Οι εργασιακές «γαλέρες» στον τουρισμό φτιάχνονται από το ξύλο του «δέντρου της ανάπτυξης» του Μητσοτάκη

Του Βασίλη Γκουζέλου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει πως φέτος θα έχουμε «ρεκόρ» στην έλευση τουριστών, βιάζεται να μιλήσει για άνοιγμα της τουριστικής περιόδου «νωρίτερα από ποτέ» και κάνει προβλέψεις για ιλιγγιώδεις τζίρους.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από όσα διαφημίζει η κυβέρνηση για το επικείμενο άνοιγμα του Τουρισμού, μαζί με το παραμύθι που υποστήριξε πριν λίγες μέρες ο Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στον Γιώργο Αυτιά, για το «δέντρο της ανάπτυξης», απ’ το οποίο θα ωφεληθούν τάχα όλοι.

Την ίδια ώρα παρουσιάζουν την πανδημία ως τελειωμένη υπόθεση, ώστε να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες και πληγούν τα κέρδη των τουριστικών ομίλων, αρνούνται να πάρουν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, υποβαθμίζουν κι άλλο την επιδημιολογική επιτήρηση και καλύπτουν την ασυδοσία της εργοδοσίας που κάνει πάρτυ στους χώρους δουλειάς.

Παρ’ όλα αυτά, οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 25.000, τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι χιλιάδες καθημερινά και οι νεκροί είναι δεκάδες, δείχνοντας ότι η πανδημία είναι εδώ.

Το ίδιο δείχνει και η εμπειρία από τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια της πανδημίας, όπου το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας έθεσε σε κίνδυνο τουρίστες και κατοίκους και είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Εκτός απ’ αυτά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης προκαλούν και για έναν ακόμα λόγο.

Την ώρα που τα νοικοκυριά βγάζουν με δυσκολία τον μήνα εξαιτίας της ακρίβειας που θερίζει, αυτοί μετράνε τα νέα πεντάστερα ξενοδοχεία, που φτιάχνονται με άφθονο κρατικό χρήμα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από την «εξωστρέφεια» του Τουρισμού.

Στο «κάδρο» των πανηγυρισμών δεν βρίσκεται η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πάνε ούτε μία μέρα διακοπές. Ούτε φυσικά βρίσκονται και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, που δουλεύουν στη γαλέρα των μεγάλων συγκροτημάτων, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με αστείες ή ακόμα και με καθόλου συμβάσεις εργασίας.

Φυσικά, αυτή η «ευελιξία» αποτελεί συνέπεια του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από έναν ακόμη στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είναι το «σπάσιμο ρεκόρ» στον τουρισμό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ