Eξώδικο από τα «Παραπολιτικά» κατά του Δημήτρη Μπεκιάρη και του Periodista.gr – Η απάντησή μας (ΦΩΤΟΣ)

Εξώδικο εναντίον του PERIODISTA.GR και του εκδότη και διευθυντή του, Δημήτρη Μπεκιάρη έστειλε η «Ελευθερία του Τύπου Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία» (Εφημερίδα «Παραπολιτικά»).

Δημοσιεύουμε το εξώδικο και ακολουθεί η απάντησή μας.

Η απάντησή μας

Αρχικά μας προκαλεί τεράστια εντύπωση η καθυστερημένη επίδοση εξωδίκου προς τον Δημήτρη Μπεκιάρη και το Periodista.gr. Το δημοσίευμα, για το οποίο διαμαρτύρονται τα «Παραπολιτικά», φέρει ημερομηνία 25 Ιουνίου 2018 και το εξώδικο μας κοινοποιήθηκε μόλις στις 6 Αυγούστου του 2018!

Υποθέτουμε, πως τα «Παραπολιτικά» θα έχουν στείλει ανάλογη εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση και προς την ιστοσελίδα, η οποία έχει δημοσιεύσει πρωτογενώς το εν λόγω ρεπορτάζ, στην αναδημοσίευση του οποίου προχωρήσαμε αναφέροντας ασφαλώς την πηγή. Διότι διαφορετικά, για λόγους τους οποίους φανταζόμαστε και μπορούμε να αποδώσουμε σε πολιτικά κίνητρα και στην πιθανή ανάληψη άλλου τύπου δεσμεύσεων από την εφημερίδα, είναι εμφανές πως τα «Παραπολιτικά» και γενικότερα τα ΜΜΕ που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τον εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη, έχουν ενός είδους εμμονή με το Periodista.gr και τον Δημήτρη Μπεκιάρη προσωπικά.

Εξάλλου είναι συνεχείς οι συκοφαντικές επιθέσεις τόσο από τα «Παραπολιτικά», όσο και από το «Βήμα» και από άλλα ΜΜΕ που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τον εφοπλιστή Μαρινάκη σε βάρος τόσο της ιστοσελίδας μας, όσο και του εκδότη – διευθυντή της.

Μόνο που σε αντίθεση με τα «Παραπολιτικά», που παλαιότερα είχαν αρνηθεί να δημοσιεύσουν επιστολή διαμαρτυρίας-διάψευσης του Δημήτρη Μπεκιάρη για συκοφαντικό δημοσίευμα σε βάρος του, εμείς δημοσιεύουμε το εξώδικο που μας έστειλαν και έχουμε το θάρρος να απαντάμε.

Πάμε παρακάτω.

Μας εγκαλούν τα «Παραπολιτικά» για το γεγονός πως το δημοσίευμα δεν φέρει την υπογραφή συντάκτη, σκόπιμα ώστε να αποφύγει τις συνέπειες του Νόμου. Μάλλον κάνουν πως δεν βλέπουν ή όντως δεν βλέπουν (παρότι αναφέρουν την πηγή στο εξώδικο) ή απλώς δεν καταλαβαίνουν πως το εν λόγω ρεπορτάζ είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα enimerosi24.gr. Το εν λόγω ρεπορτάζ δεν είναι δικό μας, επομένως δεν είναι δικός μας κι ο συντάκτης, που έτσι κι αλλιώς δεν υπογράφει, αλλά και να υπέγραφε δεν ευθυνόμαστε εμείς. Επαναλαμβάνουμε: Υποθέτουμε πως θα έχει σταλεί ανάλογο εξώδικο στο Μέσο που μεταδίδει πρωτογενώς το ρεπορτάζ, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τουλάχιστον ύποπτη την ενέργεια των «Παραπολιτικών» σε βάρος του Δημήτρη Μπεκιάρη και του Periodista.gr.

Θίχτηκαν, λέει, κι ενοχλήθηκαν τα «Παραπολιτικά» για τον τίτλο του δημοσιεύματος .

Μας προκαλεί τρομερή εντύπωση το γεγονός πως η εφημερίδα δεν αποκρούει την κατηγορία σε βάρος της περί ρατσιστικού περιεχομένου του δικού της δημοσιεύματος εναντίον του Νίκου Φίλη. Στις πέντε σελίδες του εξώδικου δεν επιχειρεί σε κανένα σημείο να αντικρούσει τις κατηγορίες περί ρατσιστικής επίθεσης, γεγονός που αποτελεί οιονεί αποδοχή του περιεχομένου του δημοσιεύματος!

Δικός τους αρθρογράφος, δικός τους δημοσιογράφος, έγραφε στο παρελθόν τα εξής επί λέξει: “«Παραπολιτικά», έντυπο που συχνά έχει επικριθεί ως αυριανιστικό και φιλοακροδεξιό, και το οποίο έχει δείξει τις εχθρικότερες των διαθέσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενίοτε με πολεμικά δημοσιεύματα”. Φανταζόμαστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς τους αποδέχονται στα «Παραπολιτικά» και δεν θα κινηθούν, έστω κι αναδρομικά, εναντίον του δικού τους αρθρογράφου – δημοσιογράφου. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν, αφού τον αποδέχονται, τι περιλαμβάνει ο όρος «αυριανιστικό» και πως η αναφορά «φιλοακροδεξιό» συνάδει με την αντικειμενικότητα για την οποία υπερθεματίζουν στην εξώδικη διαμαρτυρία τους. Το σίγουρο, είναι, πως από τη στιγμή που οι ίδιοι οι αρθρογράφοι των «Παραπολιτικών» χαρακτηρίζουν έτσι το Μέσο, τότε μάλλον δεν θίγονται και τόσο, όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά» στο εξώδικό τους.

Σε ότι αφορά, τέλος, στην αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και δημοσιογραφική ακεραιότητα (που οι ίδιοι επικαλούνται) των γραφομένων της εν λόγω εφημερίδας, παραπέμπουμε στις πάρα πολλές, για τη διάρκεια της λειτουργίας της, διαψεύσεις των δικών της ρεπορτάζ, αλλά και σε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της. Αν χρειαστεί μπορούμε να κάνουμε εκτενέστατο ρεπορτάζ για να μάθουν κι εκείνοι που δεν ξέρουν. Πολύ πρόσφατη, εξάλλου, είναι η διάψευση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Θα θυμούνται επίσης οι κύριοι των «Παραπολιτικών», ποιο επιτελικό στέλεχος της εφημερίδας τηλεφωνούσε σε παρελθοντικό χρόνο στον Δημήτρη Μπεκιάρη, ζητώντας του να κατεβάσει ανάρτηση που αναφερόταν σε καταδικαστική απόφαση σε βάρος επιτελικών στελεχών της εφημερίδας. Η ανάρτηση δεν κατέβηκε ποτέ και στη συνέχεια τα «Παραπολιτικά» προχώρησαν σε ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα κατά του Δημήτρη Μπεκιάρη. Εικάζουμε πως και αυτό είχε γίνει στο πλαίσιο του υψηλού αισθήματος της ευθύνης έναντι της ενημέρωσης των αναγνωστών που ομοίως επικαλούνται.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ