Covid-19: Η επάνοδος στην καρδιά του καλοκαιριού

Στην καρδιά του καλοκαιριού, η Covid-19 γίνεται και πάλι θέμα στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, η οποία είναι μέχρι τώρα μικρή, αλλά καλεί σε επιφυλακή.
Επάνοδος της επιδημίας αναφέρεται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Ινδία και την Ιαπωνία.

Ενώ είχε φύγει από τη σκέψη των περισσοτέρων έπειτα από πάνω από τρία χρόνια και πολλά κύματα πανδημίας, ο ιός SARS-Cov-2 έχει πρόσφατα επιστρέψει στο μυαλό μερικών Γάλλων. Και μερικοί δείκτες επιβεβαιώνουν την επιστροφή αυτή.

Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, οι αφίξεις με υποψίες για Covid αυξήθηκαν κατά 31% την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου σε σύγκριση με την προηγούμενη και τα κρούσματα έφθασαν τα 920, σύμφωνα με τα δεδομένα της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

«Οι αριθμοί παραμένουν μικροί», επισήμανε η εν λόγω υπηρεσία. Τα κύματα του καλοκαιριού ή του χειμώνα του 2022 είχαν συνοδευτεί από περισσότερες από 4.000 επισκέψεις την εβδομάδα στα νοσοκομεία για το λόγο αυτό.

Επίσης «οι ιατρικές πράξεις με υποψίες για Covid-19 έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες» και ανήλθαν σε περισσότερες από 1.500 στην αρχή Αυγούστου, σημειώνοντας άλμα κατά 84% μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Μολονότι από τις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί πλέον πως η πανδημία αποτελεί παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και να αλλάζει», υπογράμμισε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η εκδοχή του ιού EG.5, που έχει επονομασθεί Έρις από ορισμένους επιστήμονες, είναι τώρα αυτή που παρακολουθείται περισσότερο επειδή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Οι συγκεντρώσεις του καλοκαιριού και η μείωση της ανοσίας μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

Αυτή η υποπαραλλαγή της οικογένειας Όμικρον μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.

«Την ταυτοποιήσαμε στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας, στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, όπου τείνει να υποκαταστήσει τα προηγούμενα κυρίαρχα στελέχη», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Στο στάδιο αυτό, «οι διαθέσιμες αποδείξεις δεν δείχνουν ότι η EG.5 δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ωστόσο «παραμένει ο κίνδυνος να αναδυθεί μια παραλλαγή πιο επικίνδυνη και να προκαλέσει ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων», υπενθύμισε ο Τέντρος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;