Λεπτομέρειες σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία έδωσε το πρωί της Δευτέρας (19.2.2024) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε πως η νέα πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων θα είναι σε δημόσια χρήση σε περίπου 3 μήνες από σήμερα και οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε δημόσια θέα την αναμονή για τα χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία.
«Σκοπός είναι οι συμπολίτες μας θα μπορούν να δουν με διαφάνεια πόσο χρόνο αναμονής θα έχουν οι επεμβάσεις για να επιλέξουν την πιο σύντομη λύση. Αυτό μπορεί να βάλει σε μία ευγενή άμιλλα τις κλινικές για να ρίξουν τους χρόνους αναμονής», ανέφερε.
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκάλυψε πως στη λίστα αναμονής βρίσκονται σήμερα 102.634 περιστατικά και οι αναμονές φτάνουν:
- από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά
- από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά
- πάνω από 12 μήνες αναμονής, αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε 6 κατηγορίες θα κατηγοριοποιηθούν οι επεμβάσεις
Οι επεμβάσεις θα καταχωρούνται στο σύστημα με βάση την βαρύτητά τους σε 6 κατηγορίες: από πολύ μικρής βαρύτητας, μικρής, μεσαίας, μεγάλης, βαριάς, εξαιρετικά βαριάς και οι αμοιβές των γιατρών άρα και η επιβάρυνση των ασθενών θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι ίδιες που χρησιμοποιεί και ο ιδιωτικός τομέας, όμως οι τιμές είναι στο ήμισι των χρεώσεων του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Δείτε τον πίνακα που παρουσιάστηκε με ενδεικτικές τιμές:
Μικρότερο θα είναι το κόστος για τους πολίτες που θα επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Και μηδενικό θα είναι το κόστος για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εξυπηρέτηση αυτών των 50.000 επεμβάσεων που έχουν προαναγγελθεί θα έχει κριτήριο τον χρόνο αναμονής του ασθενούς, ώστε να δοθεί προτεραιότητα. Οι επεμβάσεις αυτές θα γίνουν στο διάστημα που θα «τρέχουν» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έχουν ύψος 60 εκατ. ευρώ. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα εκτελεστούν έως τον Δεκέμβριο του 2025.
«Θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δίνει το ταμείο ανάκαμψης για τη «θεραπεία των πληγών της πανδημίας» θεωρούμε πως το πρόβλημα με τα χειρουργεία είναι ένα πρόβλημα που προκάλεσε και επιδείνωσε η πανδημία, ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Eπίσης, συμπλήρωσε πως από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργία την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου, αλλά όχι ακόμη σε δημόσια θέα.
Με αυτήν, όπως είπε, το υπ. Υγείας θα μπορεί να μετράει τα αποτελέσματα του σημερινού σχεδιασμού.
Αμοιβές πολλών ταχυτήτων από τους χειρουργούς
Παράδειγμα στρεβλώσεων στη χρέωση των χειρουργικών επεμβάσεων παρουσίασε, επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Για την ίδια επέμβαση (μπάι πας) το κόστος στο νοσοκομείο, ανά χειρουργό, κυμαίνονται από 2.585 έως 10.725 ευρώ. Πρόκειται για ένα παράδοξο, το οποίο θα κληθούν να εξηγούν οι νέοι διοικητές, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Παράδειγμα σύγκρισης κόστους της χειρουργικής η επέμβασης «Παράκαμψη Στεφανιαίας Αρτηρίας» από χειρουργούς του ΕΣΥ.
«Περιθώριο για παράνομα οφέλη δεν θα υπάρχουν στο σύστημα. Πλέον έχουμε τα εργαλεία για να ασκούμε τον έλεγχο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Το πληροφοριακό σύστημα που θα έχουμε θα τα παρακολουθούμε όλα real time», συμπλήρωσε.
Α. Γεωργιάδης: «Στο τέλος θα αγκαλιαστούν από όλους»
Η διέξοδος των απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί στο τέλος και από τους πολίτες και από τους γιατρούς, σημείωσε ο Άδ. Γεωργιάδης.
Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, η οποία υπάρχει όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή υπάρχει και το νέο σύστημα των χειρουργείων θα μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί οι γιατροί θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους εντός του ΕΣΥ και δεν θα έχουν λόγο να φεύγουν. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα μέτρο που θα «θεραπεύσει» τις ελλείψεις προσωπικού.
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη συνάντησή του τις προηγούμενες ημέρες με τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ). Απαντώντας στις αιτιάσεις των συνδικαλιστών ότι προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία, απάντησε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.
Τα δύο όπλα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων
Για να μην προωθούνται «εντέχνως» τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία στα επ’ αμοιβή απογευματινά, το υπουργείο Υγείας έχει «δύο όπλα», όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης: Αφενός την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που θα είναι δημόσια και άρα θα υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος, αλλά και θα παραμείνει ο μέσος όρος παραγωγής πρωινών χειρουργείων ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, δηλαδή η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων που έκανε πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Αν παραβεί μια χειρουργική κλινική αυτόν τον κανόνα και εκπίπτει η άδεια διεξαγωγής απογευματινών χειρουργείων.
«Οι ιδιωτικές κλινικές από σήμερα αποκτούν έναν ανταγωνιστή, τα απογευματινά χειρουργεία στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
«Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι, το φακελάκι παραμένει παράνομο», σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Υγείας.