Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση του νομοσχεδίου για τον ομόφυλο γάμο στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει μια σημαντική πολιτική και κοινωνική στροφή. Από τη νίκη του στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός έχει ανοίξει την συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δείχνοντας την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρά τις προκλήσεις και τις καθυστερήσεις, το νομοσχέδιο πλέον έχει κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει τον συμβολισμό της ημερομηνίας σε σχέση με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτή η κίνηση δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τις αλλαγές που αφορούν την ισότητα και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.
Η στάση των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στο νομοσχέδιο έχει επιδείξει έναν ευρύ φάσμα απόψεων, με τον Άκη Σκέρτσο να είναι ένας από τους θερμούς υποστηρικτές του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος αν και διαφωνεί με το νομοσχέδιο, αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία για να μην δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα.
Αρνητικά «είδαν» στο μέγαρο Μαξίμου τα όσα είπε προχθές ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόσο για το νομοσχέδιο, καθώς δεν μίλησε για δικαιώματα αλλά για επιθυμίες, όσο και για τις ευρύτερες επιλογές της κυβέρνησης αφού ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε στην ουσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως φιλελευθεροποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό τη Νέα Δημοκρατία με κίνδυνο το κόμμα να χάσει ένα κομμάτι της παραδοσιακής δεξιάς του βάσης.
Στο «όχι» βρίσκονται σίγουρα: ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Νότης Μηταράκης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η εκκλησία καθώς σε αρκετούς νόμους μητροπολίτες και ιερείς πιέζουν τους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν αρνητικά.
Στο πλαίσιο των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά την πρωτοπορία της στην προτίμηση των ψηφοφόρων, ενώ η στάση της απέναντι στον ομόφυλο γάμο φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό δείχνει μια σημαντική κοινωνική αλλαγή και μια προοδευτική στροφή στις αντιλήψεις για τα δικαιώματα και την ισότητα.