Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία είχαν σχεδιαστεί με βάση την κακοκαιρία Ιανός η οποία ήταν πρωτοφανής για τα μέχρι τότε δεδομένα, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Θα περίμενε κανείς ότι μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Ιανός στην περιοχή της Καρδίτσας τα έργα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές θα τελείωναν γρήγορα. Ότι θα υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν τη Θεσσαλία.
Ο Daniel όμως ήρθε να αποκαλύψει ότι ακριβώς τρία χρόνια μετά και ενώ είχαν δρομολογηθεί τα έργα με διαγωνισμούς και αναδόχους αυτά ακόμα…εκτελούνταν με τους υπεύθυνους να στήνουν… πρόχειρες γέφυρες που δεν άντεξαν την ορμή του νερού. Μπορεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός να πανηγύριζε ότι έχουν γίνει πάνω από 150 αντιπλημμυρικά έργα αλλά όπως αποδείχθηκε η Θεσσαλία πνίγηκε.
Ο Μακής Βορίδης όμως προτιμά να καταφύγει σε δικαιολογίες:
«Η κακοκαιρία Daniel, ξεπέρασε σε ακρότητα τον Ιανό με αποτέλεσμα να μην αντέξουν οι υποδομές», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη 60 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κάποια έχουν παραδοθεί.
«Προτεραιότητα έχει η άμεση τακτοποίηση των πληγέντων, η αποζημίωση των αγροτών και στη συνέχει η αποκατάσταση των υποδομών».
«Θα κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μια φορά τη 1.000 ή κάθε 20 χρόνια», είπε ενδεικτικά προσθέτοντας ότι πρέπει σε αυτό να απαντήσουν οι επιστήμονες.