Πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ψάχνει για πέμπτη ημέρα σήμερα κάθε εκατοστό της θάλασσας στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού αναζητώντας ένα τουριστικό βαθυσκάφος το οποίο αγνοείται από την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες.
Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Διευθυντής επιχειρήσεων Γιάννης Σταμουδάκης ανέφερε ότι επιχειρούν τέσσερα σκάφη και είναι καθοδόν άλλα τέσσερα.
Σημείωσε ότι, η επιχείρηση είναι πολύ δύσκολη γιατί κανείς δεν έχει φτάσει σε αυτό το βάθος ώστε να δουν που είναι αυτό το υποβρύχιο και αν βρίσκεται μέσα στα συντρίμμια του τιτανικού παγιδευμένο ή αν βρίσκεται σε κάποια άλλη περιοχή δίπλα στο ναυάγιο και να ακουμπάει κάτω τον πυθμένα.
«Αν ακουμπάει κάτω στον πυθμένα θα είναι και το πιο ευχάριστο σενάριο, γιατί εκεί υπάρχουν οι ελπίδες να βρεθεί αλλά σε περίπτωση που αιωρείται πάνω από το ναυάγιο είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί γιατί τα θαλάσσια ρεύματα θα το παρασύρουν και θα το πάνε σε αποστάσεις πού μακρινές από το ναυάγιο», πρόσθεσε.
Ο κ. Σταμουδάκης τόνισε ότι, δεν μπορούμε να μιλάμε με εικασίες. Υπάρχει ενδεχόμενο να είναι ακόμη ζωντανή και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. «Πρέπει να αφήσουμε τα συνεργεία να κάνουν την δουλειά τους, να το βρουν και μετά να μιλάμε για την ανάσυρση».
Με την σειρά του, ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων είπε ότι οι συνθήκες σε ένα τέτοιο ατύχημα είναι πάρα πού δύσκολες γιατί οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ χαμηλές στον βυθό μέχρι και 1-2 βαθμοί κελσίου.
«Στο κρύο ο οργανισμός απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, χρειάζονται κινήσεις για να παραμένει το σώμα σε κατάσταση εγρήγορσης. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε περισσότερη οξυγόνωση και μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι παίρνουμε ως δεδομένο ότι λειτουργεί η χορήγηση του αέρα. Αν λειτουργεί είμαστε οριακά στην καλύτερη των περιπτώσεων, εάν δεν λειτουργεί ουσιαστικά όλη αυτή η συζήτηση που κάνουμε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.