Ναυάγιο Titan: Το μοιραίο ταξίδι προς τον βυθό

Στο σκοτάδι του ωκεανού με την συνοδεία μουσικής, πέρασαν οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan, τις τελευταίες τους ώρες, πηγαίνοντας προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Η σύζυγος του Πακιστανού επιχειρηματία, Σαχζαντά Νταούντ, αποκαλύπτει στους New York Times, λεπτομέρειες για το ταξίδι που σόκαρε την υφήλιο.

Το βαθυσκάφος ξεκίνησε την κατάδυση προς τα συντρίμμια του Τιτανικού στις 8 το πρωί της 18ης Ιουνίου. Μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση, στις 9.45 π.μ, η επαφή χάθηκε. Ακόμη, είναι πλέον γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό κατέγραψε μέσω μίας απόρρητης συσκευής τον ήχο μίας έκρηξης. Πέντε μέρες αργότερα βρέθηκαν τα συντρίμμια από το υποβρύχιο στον πάτο της θάλασσας, σε απόσταση 1.600 μέτρων από τον Τιτανικό.

Η πτήση που καθυστέρησε

Όλες οι αποστολές ξεκινούσαν από το Σεντ Τζονς της Νέας Γης, στο ανατολικό άκρο της βορειοαμερικανικής ηπείρου. Οι Dawoods πέταξαν για το Τορόντο στις 14 Ιουνίου. Μια ακυρωμένη πτήση για το Σεντ Τζονς τους έδωσε χρόνο να εξερευνήσουν την πόλη, αλλά όταν η πτήση της επόμενης ημέρας καθυστέρησε, φοβήθηκαν ότι θα έχαναν εντελώς το ταξίδι του Τιτανικού. «Ανησυχήσαμε αρκετά, ω Θεέ μου, τι θα γίνει αν ακυρώσουν και αυτή την πτήση;» δήλωσε η Christine Dawood. «Εκ των υστέρων, προφανώς, εύχομαι να το έκαναν». Έφτασαν τελικά μέσα στην νύχτα και πήγαν κατευθείαν στο Polar Prince, ένα πρώην παγοθραυστικό της καναδικής ακτοφυλακής και σημαδούρα που ναυπηγήθηκε το 1959 και χρησιμοποιήθηκε από την OceanGate φέτος.

Είχε ένα βαθύ μπλε κύτος και πλήρωμα 17 ατόμων. Επίσης, φιλοξενούσε και μετέφερε περίπου δύο δωδεκάδες δύτες και μέλη του προσωπικού της OceanGate, καθώς και ένα περιστρεφόμενο σύνολο πελατών. Αυτή την άνοιξη, το είδαν να μπαινοβγαίνει στο λιμάνι ρυμουλκώντας μια πλωτή πλατφόρμα, περίπου 20 τετραγωνικών μέτρων, πάνω στην οποία επέβαινε το υποβρύχιο Titan βάρους 20.000 κιλών.

Οι Dawoods βρήκαν τις καμπίνες στενές. Το αντρόγυνο κοιμόταν σε κουκέτες. Τα παιδιά είχαν το καθένα τη δική του καμπίνα. Τα γεύματα τα έτρωγαν όλοι μαζί, όλοι στο πλοίο, στο μαγειρείο, σε μπουφέ και σε δίσκους. Υπήρχαν συναντήσεις όλων των μελών κάθε μέρα στις 7 π.μ. και πάλι στις 7 μ.μ., που διαρκούσαν μία ώρα ή και περισσότερο. Τι μάθαμε, τι θα κάνουμε, τι πρέπει να σκεφτούμε; Τη νύχτα, συνήθως γινόταν μια παρουσίαση από τον Rush, τον Nargeolet ή κάποιον από τους άλλους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των πελατών που είχε φέρει ο Rush στο σκάφος, από αρχαιολόγους μέχρι αστροναύτες. Ο κόσμος καθόταν στο πάτωμα ή σε καναπέδες για να ακούσει. Μερικές φορές παρακολουθούσαν τον «Τιτανικό».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ