Πετρέλαιο: Σε ισχύ η μείωση της παραγωής από το Ριάντ – Θα έχει «παρενέργειες»;

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιουλίου.

Το Ριάντ ελπίζει ότι αυτές οι εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής θα βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που κινήθηκαν υποτονικά για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι αυτή η μείωση θα διαρκέσει για τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται παράτασης της μείωσης.

Οι κινήσεις αυτές στην αγορά πραγματοποιούνται την ώρα που η τιμή για το μπρεντ, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το αργό πετρέλαιο, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 13% σε αξία μέχρι στιγμής φέτος, σε σχέση με τις υψηλές τιμές που επικράτησαν στην αγορά πέρυσι όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ενώ οι Σαουδάραβες ελπίζουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση από μεγάλους αγοραστές, όπως η Ινδία και η Κίνα, θα βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών τιμών πετρελαίου τους επόμενους μήνες, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αρκετοί παράγοντες θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Μεταξύ αυτών, οι αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοινώνουν οι κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο του πληθωρισμού, που αν και έχουν κόψει ταχύτητα δεν αναμένεται να σταματήσουν, και η πιο αργή από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη της Κίνας. Παράλληλα, οι ανησυχίες για διολίσθηση σε ύφεση από πολλές οικονομίες δεν βοηθούν το γενικό κλίμα.

Θα μπορούσε όμως αυτό το σχέδιο να αποτύχει (;), διερωτάται το Gzero Media. Εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν πάρα πολύ, το Ριάντ κινδυνεύει να εκνευρίσει το Πεκίνο, που είναι ο κορυφαίος του αγοραστής αργού, απαντάει. Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό , αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, αύξηση που με τη σειρά της θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι ότι το πρωί της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, έχοντας επηρεαστεί από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Fed. Οι ανησυχίες για περαιτέρω επιβράδυνση που θα πλήξει τη ζήτηση για τα καύσιμα αυξήθηκαν την Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που παραμένει πάνω τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και δημιουργεί προσδοκίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μπρεντ υποχωρούσαν κατά 4 σεντς, στα 75,37 δολάρια το βαρέλι έως τις 08:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό διαμορφωνόταν στα 70,55 δολάρια το βαρέλι.

«Το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο και οι Σαουδάραβες πρέπει να παίξουν προσεκτικά τα χαρτιά τους», σχολιάζει το Gzero Media.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι, λόγω των μειώσεων της παραγωγής του Ριάντ, οι προμήθειες θα περιοριστούν και τελικά θα ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο.

Στον αντίποδα, η Wall Street Journal υποστηρίζει πως ένας βασικός δείκτης της αγοράς υποδηλώνει ότι οι traders πιστεύουν ότι οι προμήθειες δεν θα συρρικνωθούν για μήνες. Η εφημερίδα αναφέρεται στη δυναμική του contango, του όρου που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να περιγράψει το φαινόμενο υψηλότερων τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε σχέση με τις τιμές spot. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αυτό στέλνει το μήνυμα ότι οι προμήθειες είναι υπεραρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ