Επιταχύνονται οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην ΕΕ

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ορισμένα φορτία έχουν καταλήξει και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε με τη naftemporiki.gr o Charles Costerousse, αναλυτής LNG/LPG στην πλατφόρμα παροχής δεδομένων για το παγκόσμιο εμπόριο Kpler, συνολικά το 2022 η Ρωσία εξήγαγε στην ΕΕ 15 εκατ. τόνους LNG, έναντι 11 εκατ. τόνων φορτίου το 2021.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ρωσικές εξαγωγές προς το μπλοκ κινούνται με την ίδια ταχύτητα και φέτος, φτάνοντας ήδη το πρώτο πεντάμηνο τους 7 εκατ. τόνους LNG.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν έχουν στοχεύσει ακόμη το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Βέβαια, η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Teresa Ribera, διεμήνυσε στα μέσα Μαΐου ότι αργά ή γρήγορα τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν την εισαγωγή LNG από τη Ρωσία.

Όπως λέει στη «Ν» ο Costerousse, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των φορτίων έρχεται από την εγκατάσταση Yamal LNG στην Αρκτική. Η μονάδα αυτή αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας ανάμεσα στo μεγαλύτερο ρωσικό παραγωγό φυσικού αερίου, τη Novatek, η οποία ελέγχει το 50,1% του σχήματος και τριών άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο γαλλικός κολοσσός Total (20% του σχήματος).

H Γαλλία, επομένως, είναι από τους βασικούς εισαγωγείς ρωσικού LNG από τη Yamal. «Ρωσικά φορτία από τη Yamal LNG συνεχίζουν να κατευθύνονται προς Γαλλία, Ισπανία και άλλες χώρες, στο πλαίσιο μακροχρόνιων συμβολαίων» επισημαίνουν στη «Ν» αναλυτές της πλατφόρμας ICIS LNG Edge. «Τα φορτία αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τις εγκαταστάσεις μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο (STS) στο Zeebrugge του Βελγίου» συμπληρώνουν.

Όπως έγραψε η «Ν» στις αρχές Μαρτίου, ο Φεβρουάριος ήταν μήνας ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού LNG. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνθηκαν τότε σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο.

Η μονάδα Portovaya

Ορισμένα φορτία προς την ΕΕ έχουν εξαχθεί και μέσω της νεοσύστατης εγκατάστασης Portovaya της Gazprom, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παραλήπτης κάποιων φορτίων είναι και η Ελλάδα.

Με βάση στοιχεία που έδωσε στη «Ν» η πλατφόρμα ICIS LNG Edge, αυτή η μονάδα έχει φορτώσει πλοία με 14 φορτία από την εκκίνηση των λειτουργιών της. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν καταλήξει σε Τουρκία και Ελλάδα, με οκτώ και τέσσερα φορτία αντίστοιχα.

Οι διαδρομές εκτελούνται με τα πλοία Pskov και Velikiy Novgorod, χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικών μέτρων έκαστο. Στην πλατφόρμα της ναυτιλιακής πύλης MarineTraffic φαίνεται πως το Velikiy Novgorod αναχώρησε από τη Ρεβυθούσα στις 22 Μαΐου. Αυτό ήταν το τέταρτο φορτίο προς την Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μέχρι σήμερα.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η μονάδα Portovaya παρήγαγε το πρώτο εκατομμύριο τόνων LNG. Αυτό το συγκρότημα είναι ικανό να παράγει περίπου 1,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βίντεο-σοκ με τον Αλέξη Τσίπρα δικαιώνει τον Στέφανο Κασσελάκη για το Μάτι (vid)

Από την Πεν Νταλαούρα στο twitterΑκούστε την ευκολία με...

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...