Το σημερινό θέμα των Πανελλαδικών στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την άποψή τους, αξιοποιώντας τρία κείμενα αναφοράς: ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίλιας Παπαθανασίου σχετικά με τον Φεμινισμό και τον Νεοφεμινισμό, καθώς επίσης και ένα απόσπασμα από το διήγημα «Μια φοβερή παρηγοριά», του λογοτέχνη Χρήστου Οικονόμου.

Επιπλέον, από τους υποψηφίους ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να κάνουν μία περίληψη του κειμένου του κ. Τσακυράκη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης των τριών προαναφερθέντων κειμένων.

 Αναστασία Σταματίου, φιλόλογος, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Ως επίκαιρο θέμα, ήταν και κάπως αναμενόμενο – Βατά τα θέματα των ασκήσεων λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου

Επίκαιρο -και για αυτόν το λόγο αναμενόμενο- μπορεί να χαρακτηριστεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι υποψήφιοι σήμερα, κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Σταματίου, φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου, «το θέμα της βίας και ειδικότερα κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έτσι, ως επίκαιρο θέμα, ήταν και κάπως αναμενόμενο».

Ως προς τη δυσκολία των θεμάτων, σε γενικές γραμμές η κ. Σταματίου τα χαρακτήρισε βατά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά και χωρίς να λείπουν τα σημεία που έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψηφίους ήταν μικρά, ευσύνοπτα, εύληπτα και με απλό λεξιλόγιο. Ακόμα και εκεί όπου χρησιμοποιήθηκαν πιο δύσκολοι όροι, όπως ο ντετερμινισμός, δόθηκε εξήγηση, οπότε οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην κατανόηση.

Τα θέματα των ασκήσεων, όπως είπε, ήταν «βατά» και «αναμενόμενα», με εξαίρεση το θέμα Β1, όπου είδαμε για πρώτη φορά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και όχι Σωστού-Λάθους. «Είναι μία νέα μέθοδος εξέτασης και για αυτό ήθελε περισσότερη προσοχή από τους υποψηφίους», σημείωσε.

Ως προς το κομμάτι της ομιλίας που κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι, η κ. Σταματίου σημείωσε ότι το σημείο που θα έπρεπε να προσέξουν περισσότερο ήταν στο δεύτερο μέρος και την αναφορά στο πώς η νέα γενιά, μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. «Εκεί θα μπορούσαν να μιλήσουν για το “ανήκειν”, χωρίς όμως η χρήση του α’ πληθυντικού προσώπου να γίνει σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...