Ως «κανονικότητα» επιχειρεί να παρουσιάσει τις πυρκαγιές η ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ως «κανονικότητα» επιχειρεί να παρουσιάσει τις πυρκαγιές η ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κατευνάσει την οργή των πολιτών.

Ο απολογισμός του καλοκαιριού είναι οδυνηρός, με τους επιστήμονες να περιγράφουν με απαισιοδιξία την κατάσταση στη χώρα.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει ότι όλα έγιναν όπως πρέπει και παράλληλα επιχειρεί να υποβαθμίσει τα επιστημονικά δεδομένα μιλώντας «για χαμηλής ευκρίνειας εικόνα και ύπαρξη καπνού» στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Η εικόνα της καταστροφής δυστυχώς περιγράφεται με 723.440 στρέμματα γης στάχτη (Copernicus). Με το Meteo να καταγράφει 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων, παρόλο που οι δασικές πυρκαγιές είναι λιγότερες κατά 52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002-2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα.

Στο αφήγημα των πρωτοφανών συνθηκών επένδυσε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη (ΑΝΤ1) να δηλώνει: «Έχουμε αυτή τη στιγμή τα διπλάσια εναέρια μέσα. Έχουμε υπερδιπλάσιο αριθμό εθελοντών, αυξημένο αριθμό πυροσβεστών και οχημάτων – όλα αριθμητικά είναι καλύτερα». Απαντώντας στο γιατί δεν πήγαν καλά τα πράγματα, επικαλέστηκε την κλιματική κρίση, υποστηρίζοντας πως είναι αδύνατο «να ελεγχθεί η πυρκαγιά σε συνθήκες ξηρασίας». Όπως και ότι «προφανώς η κλιματική επιδείνωση δημιουργεί πολύ μεγάλες προκλήσεις […] δεν είναι εφικτό να μην έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές».

Υποστήριξε επίσης ότι όλα έχουν γίνει όπως έπρεπε. Δηλαδή, αυξήθηκαν «τα ποσά στην πρόληψη κατά 30%. Στη Δαδιά ανοίχτηκαν πολύ μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, αλλά δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τη φωτιά. Το 80% της έκθεσης Γκλοντάμερ εφαρμόστηκε. Περιπολίες γίνονται, τα πάντα γίνονται. Στη Φυλή η παρέμβαση έγινε μέσα στα πρώτα τρία λεπτά, αλλά η φωτιά ξέφυγε…», για να συμπεράνει ότι «δεν μπορούσαμε τίποτα να κάνουμε».

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, μίλησε για μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, κυρίως «στο κομμάτι της επιτήρησης». Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι συζητιέται παρέμβαση αναφορικά με την ανασταλτικότητα των ποινών.

Παρόλο που η κυβέρνηση ήταν ανύπαρκτη την ώρα της καταστροφής, τώρα παρουσιάζεται έτοιμη να παρέμβει θεσμικά ως προς τις ποινές, όπως δηλώνει ο Μ. Βορίδης, αλλά και προχωρώντας τις αποζημιώσεις στους πληγέντες του Ιουλίου. Έτσι είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός, που υποστήριξε πως ήδη από χθες ξεκίνησαν να μπαίνουν τα χρήματα της πρώτης «Αρωγής» για τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ