Χρηματιστήρια: «Βαθύ κόκκινο» λόγω υποβάθμισης των ΗΠΑ από τη Fitch

Περιορίστηκε η πρωινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά το κλίμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό σε όλες τις αγορές, λόγω της απρόσμενης υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον Οίκο Fitch.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτήν την ώρα 1,8%, αν και οι απώλειές του έφτασαν μέχρι το 3,5% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Εύλογες οι πιέσεις στις τράπεζες (-2,8%).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προσανατολίζονται σε μια πολυάσχολη εβδομάδα κερδών και παγκόσμιου κλίματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,3%, με όλους τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές του λιανεμπορίου και των ορυχείων αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες πτωτικές πιέσεις στον δείκτη, με πτώση 2% η καθεμία, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν κατά 1,8%. Στο -1% ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες κατά μια βαθμίδα (από το επίπεδο AAA στο AA+) το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο οίκος, η απόφασή του αντανακλά την εκτίμηση πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το άχθος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.

Η υποβάθμιση προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ την χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ξεπέρασαν τις προσδοκίες τη Δευτέρα, με την οικονομική δραστηριότητα να ενισχύεται το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πάντως «τσίμπησε» ο πληθωρισμός στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο 3,4% έναντι 2,8% τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρέθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο του 2023, από 5,5% τον Ιούνιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ