Χατζηδάκης : Όλα τα χρήματα που θα πάρουμε από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πάνε σε υγεία και παιδεία

Για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «υπολογίζουμε ότι με όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε αθροιστικά σε ετήσια βάση έως το 2027 για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα εισπράττουμε περίπου 3 δισ. ευρώ τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε σε πρώτη φάση – θα το δείτε και στον προϋπολογισμό του 2024 που θα δημοσιευθεί την άλλη εβδομάδα – θα έχει παραπάνω ενίσχυση της Υγείας πρωτίστως και της Παιδείας».

«Όλα τα παραπάνω χρήματα που θα εισπραχθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πάνε στην Υγεία και στην Παιδεία» τόνισε και πρόσθεσε πως «ο στόχος μας είναι στο τέλος της διαδρομής, με όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να περιοριστούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές. Διότι ένα από τους λόγους που έχουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα για όλους είναι και η φοροδιαφυγή. Διότι εισπράττουμε τελικά περισσότερα χρήματα από λιγότερους».

«Δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό»

«Έχει διαπιστωθεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα που βγάζει ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό. Από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδενικό εισόδημα», συμπλήρωσε επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Το τεκμήριο είναι μαχητό, δηλαδή εάν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, μπορείς να εξαιρεθείς από το τεκμήριο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει λιγότερο από τον υπάλληλό του. Από εκεί και πέρα λέμε πως εάν έχεις συγκεκριμένους λόγους που μπορούμε να προσδιορίσουμε ή να τους δεχτεί η φορολογική διοίκηση μετά από έλεγχο, τότε μπορείς να εξαιρεθείς».

Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κράτος λαμβάνει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του εθνικού πλούτου, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 2,1%. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την φοροδιαφυγή αναμένεται να φτάσει το 1,1%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ