Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα 11 κορυφαία στελέχη που δημιουργούν κίνηση κατά του Τσίπρα – Όλα τα ονόματα

Η είδηση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ήταν όποια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου διεξαχθεί χωρίς εντάσεις και μάχη χαρακωμάτων από τα μέλη του, πόσο μάλλον όταν η χθεσινή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη αλλάζει εκ βάθρων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έγινε δεκτή από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου με 28 υπέρ και 11 κατά, και θα τεθεί σε ψηφοφορία και από το σώμα του συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τσίπρας επιδιώκει να γίνει ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σύγχρονο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πορεία προς τη νέα διακυβέρνηση. Οι αλλαγές που πρότεινε είναι σαρωτικές και επιδιώκει ένα κόμμα ανοιχτό, ουσιαστικά κάνοντας πράξη τη διεύρυνση, η οποία αναζητείται. Αυτές οι προτάσεις αποδυναμώνουν τις οργανωμένες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που με τα κομματικά στεγανά «κάνουν το παιχνίδι» στις οργανώσεις, στο συνέδριο, αλλά και στα όργανα της Κουμουνδούρου, αμφισβητώντας και μπλοκάροντας αποφάσεις.

Αυτοί που αντιδρούν, όπως είναι φυσικό, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους και στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι 11 που τάχθηκαν κατά των προτάσεων Τσίπρα είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Βίτσας, Δρίτσας, Χριστοφιλοπούλου, Λάμπρου, Σβίγγου, Καλαμαρά και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Οι διαφωνούντες θεωρούν ότι η πρόταση Τσίπρα θα προκαλέσει τη «ρευστοποίηση του κόμματος», όπως είπαν, δηλαδή θα χαθεί η αυστηρή δομή του, ενώ τον κατηγόρησαν ότι θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μη κόμμα».

Ορισμένες από τις αλλαγές που προτείνουν ο Τσίπρας και η Επιτροπή Καταστατικού, και έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου, είναι η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της διά ζώσης, που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και να αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και να αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης, αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας, η απλοποίηση (με μια απλή αίτηση) της ένταξης στο κόμμα και η δυνατότητα των μελών, μέσω καθολικών δημοψηφισμάτων, να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις. Και, φυσικά, η εκλογή του προέδρου και της συλλογικής ηγεσίας απευθείας από τα μέλη του κόμματος, με καθολική ψηφοφορία και ενιαία λίστα.

Το συνέδριο του κόμματος θα εγκρίνει, πέρα από το κείμενο πολιτικής απόφασης, και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή και την προεδρία του κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.
Με αυτή τη διαδικασία, τα μέλη του κόμματος, όπως λένε πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος, και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ