Χάος στα νοσοκομεία: Πάνω από 8 ώρες η αναμονή για εξέταση – Γέμισαν οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές

Το «τσουνάμι» των ιώσεων που χτύπησε τις δυο τελευταίες εβδομάδες τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έχει προκαλέσει ασφυξία στις παθολογικές και πνευμονικές κλινικές.

Ήδη η αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ξεπερνάει τις 8 ώρες στις εφημερίες των νοσοκομείων από ασθενείς που έχουν κορωνοϊό, γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), στρεπτόκοκκο αλλά και πολλούς αδενοϊούς και ρινοϊούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού και αναμένετε να μας ταλαιπωρούν έως και το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νοσοκομείο της Νίκαιας χθες εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά  προβλήματα  από  περίπου 45 πριν ένα μήνα. Στο Αττικό στην τελευταία εφημερία (5/1/2024) εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα ενώ στις 20/12/2023 εισήχθησαν 86 ασθενείς. Στο Σισμανόγλειο, στις τελευταίες εφημερίες  εξετάζονται 90 με 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς.

Την ίδια ώρα η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αισθητή σε όλο της το μεγαλείο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αλλά και τις νύχτες καθώς οι ιδιώτες γιατροί είναι άφαντοι. Ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει παταγωδώς, με συνέπεια οι ασθενείς να κατακλύζουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς γνωρίζουν ότι εκεί υπάρχουν γιατροί για το πρόβλημα τους έστω και εάν ταλαιπωρηθούν για ώρες στην αναμονή!

Ήδη η πίεση από τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται επικίνδυνα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» η διοίκηση έλαβε την απόφαση επιβολής μάσκας σε εργαζόμενους και συνοδούς μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερε τον κίνδυνο της διασποράς των ιώσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο που νοσηλεύονται καρκινοπαθείς.

«Τα Νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα  λόγω μεγάλης έξαρσης των ιώσεων», αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος.

Το αδιαχώρητο στα ΤΕΠ – Αύξηση πάνω από 30%

Στα επείγοντα των νοσοκομείων και στα Παίδων, επικρατεί το αδιαχώρητο από ασθενείς με ιώσεις, (κορωνοϊό, γρίπη τύπου Α και Β, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ( RSV), ρινοϊούςαδενοϊούς κλπ) που προκαλούν λοιμώξεις στο αναπνευστικό.

«Πλην των ασθενών με κορωνοϊό, που στη πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, έχουμε μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις. Στα επείγοντα στις τελευταίες εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία. Η αύξηση ξεπερνάει το 30%», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Άφαντη η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Τις αργίες, σαββατοκύριακα και το βράδυ, η πρωτοβάθμια «κατεβάζει ρολά» και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει.

«Αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να είναι “μονόδρομος” για τους ασθενείς ακόμη και για τη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων για το κορωνοϊό (επιβεβλημένη  η χορήγηση από τα φαρμακεία της γειτονιάς) οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Η ταλαιπωρία των ασθενών απίστευτη. Ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες η αναμονή για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

Τα νοσοκομεία προσαρμόζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους

Εξαιτίας της πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών ασθενείς με ιώσεις μεταφέρονται σε άλλες κλινικές που έχουν κενά κρεβάτια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά των αναπνευστικών λοιμώξεων στους χώρους των νοσοκομείων, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος: «Οι  παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γεμίζουν και οι ασθενείς με ιώσεις νοσηλεύονται στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές άλλων παθήσεων. Έτσι παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές. Επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαμορφώνονται αντίστοιχα οι θάλαμοι νοσηλείας. Ότι και μέτρα να εφαρμόζονται οι  νοσηλείες ασθενών με παθολογικά προβλήματα σε επεμβατικές κλινικές αυξάνουν το  δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που ούτως ή άλλως κατέχουμε το ευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ».

Ραγδαία αύξηση εισαγωγών πριν και μετά τις γιορτές

Η εικόνα της διασποράς των ιώσεων στην κοινότητα αποτυπώνεται από τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία πριν και μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Στο νοσοκομείο της Νίκαιας χθες εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά  προβλήματα  από  περίπου 45 πριν ένα μήνα.

-Στον Ευαγγελισμό στην εφημερία το επισκέπτονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Εισάγονται  80- 90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

-Στο Αττικό στην  τελευταία εφημερία 5/1/2024 εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα ενώ στις 20/12/2023  εισήχθησαν 86 ασθενείς.

-Στο Σισμανόγλειο στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 με 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς.

Πριν ένα μήνα εξετάζονταν 80 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και είχαμε λιγότερες των 10 εισαγωγών.

-Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι πρωταθλητής συνολικά σε εξεταζόμενους ασθενείς στα ΤΕΠ. Ξεπερνάει  τους 1.200 καθώς επίσης πρωταθλητής εισαγωγών ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα περί τους 120.

-Νοσοκομείο Πύργου: Νοσηλεύει πάνω από 60 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα.

«Το μόνο νοσοκομείο που λειτουργεί  παθολογική  κλινική στο νομό Ηλείας. Υπηρετούν  μόνιμα δύο παθολόγοι  και αυτοί  από μετακίνηση από κέντρο υγείας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας», λέει ο κ. Γιαννάκος.

«Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν λειτουργεί η παθολογική κλινική  ελλείψει παθολόγων εδώ και χρόνια. Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου καλύπτεται με μετακινήσεις γιατρών από αλλά νοσοκομεία της περιφέρειας  με τις φιλότιμες προσπάθειες του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Γίνονται προκηρύξεις γιατρών παθολόγων συνεχώς που καθίστανται άγονες».

Κίνδυνος διασποράς ιώσεων σε άλλες κλινικές

«Ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα φιλοξενούνται σε επεμβατικές κλινικές. Ασθενείς που εισάγονται παραμένουν  ώρες ή και ημέρες στα επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και συμπληρώνει: «Στη χώρα μας ανά 1.000 κατοίκους διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές  κλίνες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Συνεχώς ξύνουμε το πάτο του βαρελιού  με μετακινήσεις για να μπαλώνονται οι  ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές  και άλλες ειδικότητες. Δουλεύουμε εφέτος με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι».

Δεν λαμβάνονται μέτρα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

Δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του κύματος φυγής των υγειονομικών από το σύστημα με  χορήγηση κινήτρων όπως:

  • αυξήσεις μισθών,
  • καλύτερες συνθήκες εργασίας,
  • ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ),
  • μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Συμφώνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ οι προκηρύξεις προσωπικού που αναμένονται εφέτος, με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ, θα πιάσουν δουλειά  σε 4 με 5 χρόνια.Ακόμηη υπάρχει ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, δηλαδή συμβασιούχοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση.

«Πώς θα καλύπτονται τα υπάρχοντα κενά και όσα από εδώ και   στο εξής θα δημιουργούνται όταν 200 με 300 υγειονομικοί το μήνα συνταξιοδοτούνται;», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ