«Φωτιά» η Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις τιμών προαναγγέλλουν 6 στις 10 επιχειρήσεις

«Φωτιά» η Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις τιμών προαναγγέλλουν 6 στις 10 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους, την ώρα που εκπέπονται αντιφατικά μηνύματα για τις προοπτικές που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», η οποία παρουσιάστηκε χθες στα «Growth Awards», 6 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους. Οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι η αύξηση αυτή θα είναι σημαντική και θα υπερβεί το 10%.

Στις επιχειρήσεις που αναμένεται αύξηση του κόστους παραγωγής, οι 8 στις 10 δηλώνουν ότι την αύξηση αυτή θα την ενσωματώσουν στις τιμές των προϊόντων τους. Ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους τους, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι θα προβούνε σε αύξηση των τιμών τους, ενώ ακόμα και ένα 10% των επιχειρήσεων που μπορεί να δούνε το κόστος τους να μειώνεται, μόνο οι μισές από αυτές αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους.

«Φωτιά» η Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις τιμών προαναγγέλλουν 6 στις 10 επιχειρήσεις

Συνολικά, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους, ενώ μόνο 1 στις 10 ενδέχεται να προβεί σε μείωση τιμών. Παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει μειωθεί από το 11% πέρυσι στο 2,5%, η άνοδος των τιμών των α΄υλών παγκοσμίως συνεχίζει να προβληματίζει.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας και των επιδόσεων των επιχειρήσεων τους, αλλά την ίδια στιγμή αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να πατάνε «φρένο» στις επενδύσεις λόγω του γενικότερου διεθνούς κλίματος.

7 στους 10 επιχειρηματίες, βλέπουν αύξηση εσόδων και είναι αισιόδοξοι και για την κερδοφορία της επιχείρησής τους, ενώ αναφορικά με την απασχόληση οι μισοί προσδοκούν αύξηση.

Σε ό,τι αφορά την προσδοκία για αύξηση των μισθών επόμενους μήνες, επιχειρήσεις οι οποίες έως τώρα ανέβαλλαν τις αυξήσεις αυτές, εκτιμούν ότι πλέον θα πρέπει να προβούν σε τέτοιες ενέργειες όχι μόνο ως αποτέλεσμα του γενικότερου αιτήματος που υπάρχει λόγω πληθωρισμού αλλά και για να κρατήσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό και να προσελκύσουν ταλέντο.

Παρά τις προσδοκίες ανάπτυξης, η αβεβαιότητα εξέλιξης των τιμών, ο προβληματισμός για την άνοδο του κόστους παραγωγής αλλά και η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων αποτυπώνεται έντονα στη μειωμένη διάθεση για επενδύσεις.

Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για αύξηση των εξαγωγών (54% έναντι 59% πέρυσι αναμένει αύξηση εξαγωγών τους επόμενους 12 μήνες), αναβάλλουν νέες επενδύσεις και επικεντρώνονται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, επιδιώκοντας να μειώσουν κόστη και να βελτιώσουν την εσωτερική τους λειτουργία. Πρόκειται για ενδείξεις τάσης αποφυγής ρίσκου.

Μόλις το 27% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι προτίθεται να προβεί σε νέες επενδύσεις σε κτήρια και γη (34% πέρυσι), ενώ υποχώρηση καταγράφει και η πρόθεση αύξησης δαπανών για ψηφιακό μετασχηματισμό (53% από 61%). Επιβράδυνση καταγράφει (33% από 37%) η πρόθεση αύξησης των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη. Η ευρύτερη τάση αποφυγής ρίσκου αποτυπώνεται και στην υποχώρηση της πρόθεσης συγχώνευσης/εξαγορών/στρατηγικών συνεργασιών (μόλις το 16% των συμμετεχόντων δηλώνει σχετική πρόθεση έναντι 26% πέρυσι).

Το αυξημένο κόστος χρήματος και η αβεβαιότητα ως προς την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία, σύμφωνα με τη σύνοψη της έρευνας, για εσωστρέφεια και αδράνεια καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης και εξάλειψης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, που οι επιχειρήσεις πέτυχαν τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσουν παράγοντες ώθησης για νέες επενδύσεις σε καινοτομία, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ