Φρίκη στη Γάζα: Αντιμέτωποι με λιμό πάνω από 500.000 κάτοικοι

Σήμερα, την 22α Δεκεμβρίου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται αδιάκοπα.

Παράλληλα, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού βιώνει ανείπωτη έλλειψη τροφίμων, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθεί να ξεπεράσει την αδιέξοδο και να ψηφίσει απόφαση που θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύονται λόγω του έλεγχου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια. Αρχικά προβλεπόταν ότι ο ΟΗΕ θα είχε αποκλειστικό έλεγχο, αλλά το Ισραήλ αντιτίθεται, εκφράζοντας φόβους για πιθανή εισαγωγή όπλων.

Οι ψηφοφορίες αναβάλλονται επανειλημμένα, καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία που να αποφύγει το αμερικανικό βέτο. Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει δύο προηγούμενα σχέδια απόφασης.

Το κυριότερο εμπόδιο παραμένει ο έλεγχος των οχηματοπομπών, με το Ισραήλ να επιθυμεί να διατηρήσει τη δυνατότητα ελέγχου, ενώ ο ΟΗΕ προτείνει αποκλειστικό έλεγχο.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτονώνουν τον σοβαρό χαρακτήρα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500.000 άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού του τμήματος που ελέγχεται από τη Χαμάς, αντιμετωπίζουν λιμό, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Οι εκτοπισθέντες ανέρχονται σε 1,9 εκατομμύρια άτομα, περίπου το 85% του πληθυσμού, καθώς οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές.

Οι επαναλαμβανόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκαλούν σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση, με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις να είναι πλέον ανεξέλεγκτες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ