Φθορά και «εγκλήματα» Μητσοτάκη στην ενέργεια οδηγούν σε εκλογικό αιφνιδιασμό – Γιατί ανησυχεί ο Τσίπρας

Αν ένα πράγμα θεωρείται δεδομένο πλέον στην Κουμουνδούρου είναι ότι η ραγδαία φθορά του κ. Μητσοτάκη και το τσουνάμι σε ενέργεια και ανατιμήσεις, που γιγαντώνεται έτι περαιτέρω μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει βάλει τις πρόωρες εκλογές, όσο το δυνατό συντομότερα, για τα καλά στο μπλοκάκι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ως εκ τούτου, οι χθεσινές νέες διαρροές για πολλοστή φορά για αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί ο προηγούμενος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν κόμισαν γλαύκας εις Αθήνας. Τουναντίον, εκλαμβάνονται ως επιβεβαίωση τόσο της ελεύθερης πτώσης της ΝΔ όσο και ως παραδοχή αδιεξόδου για το πρωθυπουργικό γραφείο που αναζητά διέξοδο με εκλογικό αιφνιδιασμό με το βλέμμα στην Ουκρανία.

Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος της κυβέρνησης, από την Κουμουνδούρου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ευρύτατη κοινωνική αποδοχή της θέσης τους για μη αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Για μια προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη που χαρακτηρίστηκε «επιπολαιότητα» και «λάθος» και τα απόνερα της οποίας βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες με την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη κλιμάκωση της ρητορικής της Μόσχας εναντίον της Αθήνας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιλέγουν να μην «σηκώσουν» το θέμα του εκλογικού νόμου, όσο αυτό μένει σε επίπεδο διαρροών, ακόμα και αν αυτές γίνονται με βαρύνουσα σημασία στη ναυαρχίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Δεν είναι εξάλλου λίγοι εκείνοι που πιστεύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του απαιτούμενου ποσοστού για αυτοδυναμία στο 36%, επαναφορά δηλαδή του νόμου Παυλόπουλου, θα επιστρέψει ως μπούμερανγκ στους σχεδιασμούς Μητσοτάκη μετά την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.

Ανησυχία Τσίπρα για τα ενεργειακά


Την ίδια ώρα πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τα ενεργειακά, με τις αυξήσεις να λαμβάνουν πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας και να καθιστούν τα μέτρα ανάσχεσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με έμφαση στη μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, πέρα από ευρύτατα αποδεκτά σε όλες τις μετρήσεις, ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη.

Και τούτο, διότι αν στις άλλες χώρες παρά την ανησυχία για ενδεχόμενο κλείσιμο της κάνουλας του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, οδηγεί τις τιμές στα καύσιμα σε σημαντικές αυξήσεις, η κατάσταση στην Ελλάδα πλέον παίρνει χαρακτηριστικά μη βιώσιμα, δεδομένου ότι οι νέες τρομακτικές αυξήσεις έρχονται επιπρόσθετα σε αυτές που επέφεραν εδώ και μήνας οι «άστοχες» επιλογές Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων και βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ ένεκα των ανατιμήσεων και υπό την κοινωνική κατακραυγή από τα ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς έβαλε μπροστά εκ νέου λιγνιτικές μονάδες, με αποτέλεσμα σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος χθες Δευτέρα. Γεγονός που λειτουργεί ως πλήρης επιβεβαίωση της επιχειρηματολογίας της Κουμουνδούρου πως την ενεργειακή κρίση και τον συνεπακόλουθο εκρηκτικό πληθωρισμό και ανατιμήσεις σε όλη την αγορά, επί της αρχής δεν την έφερε η διεθνής συγκυρία αλλά οι λανθασμένοι χειρισμοί Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ