Τσιρίδες και ουρλιαχτά από Σκουρλέτη, Βίτσα και εσωκομματική αντιπολίτευση ενώ ο Κασσελάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, όπως είχε ήδη προαναγγείλει, προκειμένου να διευθετήσει κάποια θέματα μετακόμισης λόγω της μόνιμης πλέον διαμονής του στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τo ταξίδι του Κασσελάκη στις ΗΠΑ δεν άλλαξε, παρότι κάποιοι θεώρησαν ότι θα αλλάζε μετά το γάντι που έριξε στους εσωκομματικούς αντιπάλους του την Τετάρτη. Όμως δεν μπορεί να… αναστείλει και τις αρχηγικές του υποχρεώσεις στο διάστημα που θα λείπει. Προς τούτο λοιπόν, θα αξιοποιηθεί το… zoom. Μέσω τηλεδιάσκεψης θα κάνει ό,τι απαιτούν οι υποχρεώσεις του προέδρου αυτές τις μέρες. Για παράδειγμα την Τετάρτη, που αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης θα συμμετέχει μέσω διαδικτύου με τις τεχνολογίες που αυτό παρέχει, ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα. Φυσικά δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο για την κεντρική επιτροπή. Άρα, η «καυτή» συνεδρίαση αυτού του οργάνου θα καθυστερήσει λίγο, με αποτέλεσμα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να «βράζουν».

Χθες o κ. Κασσελάκης, έστειλε μήνυμα από τη Νέα Υόρκη, για «τον προοδευτικό κόσμο που ύψωσε ανάστημα» και για τη «σύγχρονη αριστερά που ακομπλεξάριστα είπε (…) είμαστε με τους προοδευτικούς υποψήφιους χωρίς αστερίσκους». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, με τον Χρήστο Σπίρτζη να μιλάει ακόμη και για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περιορίσει στον χώρο της αυτοδιοίκησης αυτή τη «σύμπραξη». Αν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε ευθέως για ένωση προοδευτικών δυνάμεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να βάλει «φρένο».

Η επικράτηση Δούκα στην Αθήνα, Κουρέτα στη Θεσσαλία και Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, έθεσε με εμφατικό τρόπο στο τραπέζι τα σενάρια των συνεργασιών σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, οι πηγές της Κουμουνδούρου έστειλαν μηνύματα προς την Χαριλάου Τρικούπη: «Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει. Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής.

Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν αλαζονεία στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις πρώτες του δηλώσεις – όπου σε αντίθεση με τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπήρξε αναφορά σε προοδευτικές δυνάμεις και συνεργασίες, αλλά μόνο στο ΠΑΣΟΚ –  και τις χαρακτηρίζουν κατώτερες των περιστάσεων. Διαμηνύουν ότι η ευθύνη για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων βαραίνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία», αναφέρουν. «Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η ανάγκη συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων αυτών που είναι κοινωνική πλειοψηφία, κατά την εκτίμησή μας και την αποτίμησή μας, προκειμένου να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές οι μεγάλες τομές στην τοπική Αυτοδιοίκηση, στην τοπική κοινωνία».

Κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο Χρήστος Σπίρτζης προτείνει κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, με τον Μιχάλη Κατρίνη να υπογραμμίζει την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ.

«Αν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, θα οδηγηθούμε εκεί ώστε να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του δημοκρατικού κόσμου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης.

Σημάδια αλαζονείας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ο Νίκος Κοτζιάς. «Εμείς ψηφίσαμε Δούκα για να φύγει ο Μπακογιάννης, η ΝΔ και η αλαζονεία της. Δεν ψηφίσαμε για την επαναφορά της γνωστής πράσινης αλαζονείας. Ας επιδείξουν, λοιπόν, λίγη σεμνότητα οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ. Το λέει κάποιος που πάντα υποστήριξε την συνεργασία των προεδευτικών δυνάμεων» δηλωσε.

«Όχι» Σκουρλέτη σε συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε στο ραδιόφωνο του «Alpha 98.9»ότι άλλο «η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλο η συγχώνευση και μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα με την κεντροαριστερά. Απέναντι σ’ αυτή την άποψη είμαι εντελώς αντίθετος».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ προσχώρησε σε τρεις επισημάνσεις:

«Πρώτα απ’ όλα ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές επεδίωκε συμμαχίες και πάντοτε στο δεύτερο γύρο ήταν δεδομένο ότι θα υποστήριζε τα προοδευτικά σχήματα. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Δεύτερον, αν το ζητούμενο, όπως σας είπα πριν, είναι η διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων, που θα διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό πόλο προς τη Νέα Δημοκρατία και θα διεκδικήσουν την κυβέρνηση, αυτό θέλει προγραμματικές συγκλίσεις και προϋποθέσεις. Τρίτον, είναι άλλο αυτό που σας ανέφερα τώρα μόλις, δηλαδή η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλο η συγχώνευση και η μετάλλαξη της Αριστεράς σε ένα ενιαίο φορέα της

κεντροαριστεράς. Απέναντι σε αυτή την άποψη είμαι εντελώς αντίθετος και ακούω στελέχη και από τον δικό μας τον χώρο που την λένε, πράγμα που δείχνει, από το 2019 και έπειτα πώς εννοούσανε την διεύρυνση».

«Από τότε που δώσαμε στην διεύρυνση του χώρου μας την προοπτική της εγκατάλειψης της Αριστεράς, η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Θα κουνήσει μαντήλι ο Βίτσας αν…

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει ακόμη και από το κόμμα, μετά τη φράση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στον ΣΕΒ ότι «η σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί το κεφάλαιο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «αν στο συνέδριο γινόταν μια τέτοια συζήτηση και αποφασιζόταν ότι το κεφάλαιο δεν έχει αντίθεση με την εργασία, εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να είμαι σε ένα τέτοιο κόμμα».

Όπως εξήγησε, «η φράση είναι λαθεμένη σε σχέση με το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται μια αριστερή δύναμη και ήθελα να προσθέσω και κεντροαριστερή δύναμη», διότι όπως σημείωσε, «όποιος διαβάσει τα κείμενα ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, θα δει ότι κινεί τον κόσμο η αντίθεση στον καπιταλισμό κεφαλαίου και εργασίας. Άρα εμείς είμαστε υπέρ της εργασίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ του κεφαλαίου. Άρα είναι λάθος εξαρχής». 

Παράλληλα, είπε ότι «δεν είναι εύκολο πλέον να συνεχιστεί η συζήτηση», ενώ παρέπεμψε τον Στέφανο Κασσελάκη, «για παράδειγμα, όπως κάναμε στα φοιτητικά μας χρόνια, στη σελίδα τάδε του Κεφαλαίου του Μαρξ ή στη σελίδα τάδε του Κεφαλαίου του σύγχρονου βιβλίου του συντρόφου Πικετί. Άρα, και τώρα στο συνέδριο θα μπορούσε να συζητηθεί».

Ο Δημήτρης Βίτσας, μάλιστα, είπε ότι στην περίπτωση που αποφασιζόταν στο συνέδριο κάτι διαφορετικό όσο αφορά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο «θα κουνούσε το μαντίλι ή θα του το κούναγαν». «Δεν θέλω να έχω σχέση με ένα κόμμα, το οποίο για παράδειγμα έχει μία από τις βασικές του αρχές, την δράση υπέρ του κεφαλαίου» υπογράμμισε.

Ο Δημήτρης Βίτσας ρωτήθηκε και για την προειδοποίηση Κασσελάκη ότι «θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων όσοι υπονομεύουν την ενότητα της Κ.Ο.. Όπως είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ο σύντροφος Στέφανος μιλάει σε ανθρώπους που έχουν περάσει πολλά στη ζωή τους και δεν φοβούνται».

«Δηλαδή θεωρούν ότι όταν έχουν μια άποψη οφείλουν να την πουν, μπορεί να είναι μειοψηφία, δεκτό αυτό αλλά απειλές δεν δέχονται. Για να είμαστε ξεκάθαροι σε σχέση με αυτό το πράγμα. Και δεν είναι το μεγαλύτερο πράγμα για μένα, για παράδειγμα, το αν θα είμαι σε ένα ψηφοδέλτιο ή δεν θα είμαι. Για μένα το μεγαλύτερο πράγμα θα είναι αν συμμετέχω σε ένα κοινωνικό αγώνα ή όχι. Φαντάζομαι και για τον Στέφανο», εξήγησε.

Τέλος, για το ερώτημα αν επρόκειτο για προειδοποίηση ή απειλή, ο Δημήτρης Βίτσας είπε: «Όταν λέει κάποιος ότι όποιος κάνει τούτο και το άλλο δεν μπορεί να είναι στα ψηφοδέλτια, δεν είναι απειλή; Απειλή είναι. Δεν είναι σωστό. Εγώ είμαι σίγουρος ότι αν η ερώτηση γινόταν τώρα, θα ήταν διαφορετική η απάντηση».

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ