Τρία στελέχη της Fed ζητούν να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων

Να συνεχιστεί η πορεία αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών για την τιθάσευση του πληθωρισμού, ζητούν τρία ανώτατα στελέχη της Fed. «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη νομισματική πολιτική τον τελευταίο χρόνο. Θα έλεγα ότι είμαστε κοντά στο στόχο, αλλά έχουμε ακόμα λίγη δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Federal Reserve Μάικλ Μπαρ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μαίρη Ντάλι, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι «είναι πιθανό να χρειαστούμε μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για να επαναφέρουμε πραγματικά τον πληθωρισμό σε μια βιώσιμη πορεία προς το 2%».

Αλλά και η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ είπε ότι «συμφωνεί» με την πρόβλεψη αξιωματούχων της Fed για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων. «Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2%, η άποψή μου είναι ότι το επιτόκιο θα πρέπει να ανέβει κάπως περισσότερο από το τρέχον επίπεδό του και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί για λίγο, καθώς θα συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες για πώς εξελίσσεται η οικονομία», τόνισε η Λορέτα Μέστερ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον Ιούνιο, αφού τα αύξησε για 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Ιουλίου και αναμένεται ευρέως να επαναλάβει τις αυξήσεις επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση.

Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να ανησυχεί τη Fed. «Ο πληθωρισμός είναι το Νο 1 πρόβλημά μας», είπε η Ντάλι.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα λάβουν αύριο τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό με την κυκλοφορία της μηνιαίας έκθεσης BLS για τις τιμές καταναλωτή. Οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι οι τιμές εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, με τον ρυθμό αύξησης σε ένα χρόνο να είναι στο 5%.

Χρειάζεται υπομονή

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πολύ υψηλός, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να είναι υπομονετικοί προς το παρόν, καθώς παρατηρείται οικονομική επιβράδυνση. «Έχω την άποψη ότι μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί – η πολιτική μας αυτή τη στιγμή κινείται ξεκάθαρα σε περιοριστικό έδαφος»,είπε ο Μπόστιτς μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης Κομπ στην Ατλάντα. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημάδια ότι η οικονομία επιβραδύνεται, κάτι που μου λέει ότι ο περιορισμός λειτουργεί».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ